1 år av minimalistiskt tänkande kring klädkonsumtion

För ett år sedan skrev Natalie en artikel som handlar om hur man genom en mer minimalistisk livsstil kan förenkla vardagen och spara både tid och pengar. Här reflekterar hon över hur det gått att hålla sig till de nya tankarna och att förändra sitt beteende kring klädkonsumtion.

kläder konsumtion minimalism

I januari 2015 fick jag upp ögonen för minimalism och började göra lite research. Hög på mitt nyupptäckta intresse startade jag min resa mot en mer minimalistisk livsstil. Som alltid när jag läser något som lovar guld och gröna skogar ville jag till en början gå ”all in”. Jag ville verkligen uppnå den lätthet som beskrevs av utrensningen (är det bara jag som drar kopplingar till detoxanhängare?) och körde först på för fullt. Samtidigt är jag i grunden realist och drog därför ganska snart i bromsen, och bestämde mig för att starta utifrån mina egna förutsättningar.

Vid detta tillfälle hade jag nyligen flyttat och redan rensat ut en hel del kläder som jag aldrig använde, så jag bestämde mig för att landa i den garderoben jag nu hade och istället minska min klädkonsumtion genom att tänka mer på eventuella inköp. Jag bestämde mig för att shoppa mer sparsamt och endast göra genomtänkta inköp, av klädesplagg jag kunde se mig själv i under år framöver.

I vardagslivet fungerade det bra, då jag varit ganska nöjd med mina basplagg, men vad jag fallit på är fest- och sommarkläder. Vid fest och semester vill jag vara fin, och då känns det inte lika motiverande att sätta på sig en topp som jag redan har använt under flera år och hunnit tröttna på. Detta har alltså gjort att jag trots allt har vandrat runt i köpcentrum under fredagseftermiddagen för att hitta något jag kan ta på mig till kvällen. Det säger sig själv att det då inte alltid har blivit de mest genomtänkta köpen.

Jag har alltså inte lyckats till 100% med mina inköp, men jag tror ändå att jag har minskat min totala konsumtion och mina felköp jämfört med tidigare år (även om det är svårt att jämföra då jag aldrig tidigare har skrivit ner vad jag köpt). Något annat jag har vunnit på mitt nya tankesätt är tid. Jag är inte längre lika intresserad av att gå i klädbutiker, då jag sällan är ute efter något. I höstas blev det extra tydligt och faktiskt nästan till ett tragikomiskt problem då jag var och hälsade på min dåvarande pojkvän i Los Angeles; var solen inte framme hade jag helt plötsligt svårt för att underhålla mig själv, då samhället där är så uppbyggt kring shopping.

Ska jag sammanfatta året så tror jag att precis som med alla beteendeförändringar så kommer det här att ta tid. Så sent som idag när jag stod och hängde upp mina nytvättade kläder insåg jag att jag fortfarande bara använder kanske 20% av mina kläder, 80% av tiden. Än har jag inte den ultimata minimalistiska garderoben (och det är möjligt att jag aldrig kommer få den) – men jag tror att det är bra att ha tanken i bakhuvudet, för att undvika att alla extra utgifter läggs på prylar som man sedan aldrig använder.

Hur tänker du kring din klädkonsumtion?

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>