10 sätt att ta fram fightern i dig (om än inte bokstavligt)

Att prestera på topp eller att vinna, i livet i stort eller i rena tävlingssituationer, är inget vi alltid måste eftersträva. Men ibland är det nödvändigt – eller helt enkelt roligt! Här kommer några tips på hur du kan förbereda dig för att lyckas.

fighter

1. Visualisera det EXAKTA resultatet

Se dig själv göra det du ska, och göra det på rätt sätt. Visualisera resultatet du önskar dig, och de steg som krävs för att nå det. Det kan låta klyschigt, men i stunder då man tvivlar på sig själv och sin förmåga kan det faktiskt hjälpa. Att mentalt gå igenom alla steg gör att man är bättre förberedd och blir ”van” att göra det man laddar för.

2. Fira även små vinster

Fokusera på det positiva och påminn dig själv om det bra du gjort under dagen, istället för att älta det negativa. Även små framsteg är viktiga på vägen mot målet, så tillåt dig själv att vara nöjd även med de mindre sakerna. Förutom att öva upp förmågan att bli glad över att ha lyckats med något så är det ett sätt att utöva självmedkänsla.

3. Utnyttja ”Underdog”-effekten

Är du i underläge? Ibland är det motiverande att ha oddsen emot sig! Så länge du inte accepterar ditt läge som en nackdel kan du utnyttja det gentemot dina motståndare (oavsett om de är andra människor eller förutsättningarna för det du ska göra). Lyft eventuella tvivel om din förmåga för att skapa en osäkerhet, som du sedan krossar när du faktiskt lyckas. Detta skapar en oerhört stark känsla – att bära med sig i framtiden.

4. Hitta dina ”varför”

Visst är det kul att vinna eller att lyckas med något. De flesta av oss har någon grad av tävlingsmänniska i oss, men för att kunna använda den till vår fördel är det viktigt att veta varför en vinst vore kul. Vad är det du egentligen vill uppnå – och varför skulle det kännas bra att ha gjort det? Utan svaret på dessa frågor kan det vara svårt att hålla i motivationen.

5. Använd dina egna styrkor

Det finns alltid flera sätt att göra något och många vägar som leder till framgång. Tro på DINA sätt och gå DIN väg! Bara för att du inte gör exakt som någon annan behöver det inte betyda att det är sämre eller mindre effektivt i längden. Om det går är det alltid bäst att göra på de sätt som passar dig själv bäst; då är du tryggast och mår bäst, vilket ofta också betyder att du presterar bättre.

6. Hitta lugnet i stormen

Ibland är den ”fight” du ska utkämpa något obekvämt, kaotiskt eller stressigt. Här är det viktigt att kunna sortera igenom alla sådana stormiga faktorer och hålla fast vid ditt lugn och ditt fokus. För att kunna gå igenom hela processen du behöver för att lyckas, behöver du kunna tänka logiskt och gå igenom stegen mentalt (se punkt 1) – något som underlättas enormt av en lugn inre hållning.

7. Håll koll på ditt ego

Att vara en fighter betyder att du ibland lyckas – men det betyder inte att du kommer att vara en vinnare i alla livets skeden eller områden. Se till att inte bli för hög på dig själv eller det du åstadkommit; det kommer hjälpa dig att inte känna dig värdelös i situationer där du förlorar, eller bara inte ses som nummer ett.

8. Acceptera allt du inte kan kontrollera

Det är alltid vissa delar av en situation som ligger utanför din personliga kontroll – acceptera det. Att älta eller bli irriterad på dig själv över saker du faktiskt inte kan förändra är slöseri med energi. Försök att vara anpassningsbar och jobba runt problemen. Att hela tiden vara medveten om att vissa faktorer kan gå fel, så att du inte blir helt ställd när något oväntat och okontrollerbart händer.

9. Välj en tursång

Att lyssna på sin favoritsång innan du gör något viktigt eller nervöst kanske inte är någon omvälvande teknik, men det kan få dig på bättre humör. Även små saker kan ha stora fördelar för din känsla inför situationen, så hitta något – musik, kläder eller mantran – som motiverar just dig.

10. Sätt bara igång

Ibland är det bättre att inte tänka så mycket – utan bara köra. Eventuellt dåligt självförtroende, tvivel eller logik kan ligga i vägen för att lyckas. Men om du aldrig tävlar kan du aldrig vinna – så sätt bara igång.

Källa: healthista.com
Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>