12 enkla knep för att förbättra resten av ditt år

Nu har snart årets första månad gått. Kanske har du haft det kämpigt, kanske har tiden flugit förbi. Oavsett så finns det nästan alltid utrymme för förbättring – och det behöver inte vara stora eller omvälvande saker. Här kommer 12 tips för de kommande 11 månaderna – som kan göra 2016 till ett trevligare år för både dig och andra.

förbättra ditt liv

1. Skriv ner 3 saker du är tacksam för varje dag

Genom att varje dag fundera på vad du är tacksam för påminner du dig själv om att du faktiskt redan har många utav de saker du önskar dig. Saker som är värda att fira och vara glad över!

2. Prata mindre skitsnack

Skitsnack, och även skvaller, är inget som bygger upp varken ditt eget mående eller dina relationer. När du känner att du är på väg att tala illa om någon eller blir delaktig i en onödig negativ konversation – ta då en paus och försök smidigt byta till ett positivare samtalsämne. Du kanske istället kan lyfta en kollega och vad det är som gör att personen är så bra.

3. Skicka ett snabbt uppmuntrande meddelande

Det finns säkert många i din närhet du tycker om och älskar. Varför inte göra det till en vardaglig tradition att skicka ett uppmuntrande meddelande till någon du uppskattar lite då och då? Ett uppmuntrande meddelande är just det – uppmuntrande.

4. Se personer som du pratar med i ögonen

När vi lyssnar på andra tittar vi ofta dem i ögonen, men inte lika ofta när vi själva pratar. Genom att ha ögonkontakt med motparten blir gemenskapen till varandra starkare och förtroendet blir större. Ögonkontakt medför också att vi upplevs som mer trovärdiga, självsäkra och självmedvetna.

5. Planera en resa till en plats du aldrig varit på

De flesta dagarna om året är vardagar och går på ren rutin. Varför inte boka in en resa till en plats du aldrig tidigare besökt? Om det så är till grannstaden några mil bort eller till någon liten by i Italien. Nya platser ger ofta ny energi, perspektiv, inspiration, kreativitet och roliga minnen.

6. Tillämpa självkärlek

Självkärlek kan innebära mycket. Du kanske borde börja begränsa hur ofta du tillåter dig kritisera dig själv, börja ge dig själv tillåtelse att koppla av efter en tuff dag, eller att acceptera att du inte kan göra alla nöjda samtidigt och ständigt. Ställ dig själv frågan om du är snäll mot dig själv i dina tankar, ditt agerande och i dina vanor.

7. Rör på dig

Spring, ta en promenad, spela fotboll, träna på gym, cykla till jobbet eller gå ut med hunden. Det finns otroligt många positiva effekter, både fysiska och psykiska, av att röra på sig lite varje dag. Många problem löser sig helt på egen hand genom att man rör på sig.

8. Ge ett leende eller säg ”hej”

Om du möter en kollega i korridoren eller en dam på promenaden – prova ett le och säg ”hej”. Du får allt som oftast ett leende tillbaka och ett ”hej” kan ibland öppna upp till ett samtal, där du får ta del av en historia du aldrig skulle få höra annars.

9. Skriv ner dina drömmar, planer och ambitioner

Hitta en liten bok där du kan skriva ner, helt ocensurerat, vad du drömmer utan en tanke på om det kan vara möjligt eller inte. Just där och då är ingenting omöjligt! ”Drömmar som är för stora är till för att växa i.” Studier har även visat att genom att skriva ner sina drömmar med bläck ses de mindre farliga och mer uppnåeliga.

10. Tänk innan du talar

Ord har enorm makt och kraft. De kan få människor att både blomstra och vissna, bildligt talat. Innan det ramlar ur grundlösa och orättvisa värderingar eller tankar om människor ur din mun kan det vara bra att stanna upp och fundera först. Fundera på om det egentligen är sant, är nödvändigt att berätta och uppbyggligt? Om inte kan det vara bättre att istället välja att vara tyst och inte riskera att såra någon med dina ord.

11. Var generös med uppmuntran

Vem känner sig någonsin helt mätt på uppmuntran? Vem vill aldrig ha fler komplimanger? Om du tycker din kollega är bra på att samarbeta – säg det! Om din vän är omtänksam och generös – säg det! Om din bror får dig att skratta och har en skön humor – säg det! Än så länge vet i alla fall jag ingen som blivit arg eller ledsen av en vänlig komplimang. Vi behöver alla uppmuntran och uppskattning!

12. Gör åtminstone en sak du älskar varje dag

Se till att skapa tid och utrymme till det som du älskar och som får dig att må bra. Ge dig själv tillåtelse att avsätta tid till det, utan skuldkänslor. Om det är en skogspromenad, att dricka ett glas kall mjölk, köpa din favoritkaka i affären, att leka med dina barn eller fika med en kompis. Vad det än är – avsätt tid till det och njut!

Källa: Huffington Post

Bild: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

  1. 1

    Tack för väldigt bra tips! Känns som fin balans mot det vi vanligtvis uppmuntras till dessa tider. Kram!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>