20 livsviktiga råd till tjejer i 20-årsåldern

I takt med att kvinnor blir äldre blir många mer avslappnade i relation till sina kroppar. Till dig som är i 20-årsåldern – eller för den delen äldre, men inte känner dig bekväm i din kropp ändå – kommer här lite gratis vishet, som jag själv önskar att jag hade haft när jag behövde det som bäst. 

20

1. Den tjej vars kropp du är avundsjuk på, är i sin tur avundsjuk på någon annans. Till och med supermodellerna önskar att de hade någon annans ögon, näsa eller rumpa. Det går inte att vinna det här spelet – ingen vinner när vi jämför oss med varandra. Låt de orden klinga i ditt huvud varje gång du sneglar på någon annans kropp.

2. Kasta inte bort ditt liv genom att försöka nå upp till andra människors krav. Strunta i att räkna kalorier, träna fler timmar än du behöver, stå framför spegeln eller spendera timmar framför någon Youtube-kanal som talar om för dig hur du framhäver dina ögon, för att du tror att du måste det. Använd din tid till viktigare saker. Det är något du aldrig kommer ångra.

3. En bit tårta gör inte att du går upp fem kilo på ett dygn. Är tårtbiten för sjutton. Ät hela tårtan om du så vill. Inget kommer hända. Kroppen anpassar sig. (Ps. Du kan heller inte gå ner fem kilo på ett dygn – så strunta i sådana ”råd”).

4. Den där lappen i kläderna kan du klippa bort. Storleken spelar nämligen ingen roll. Fokusera på hur plagget sitter på din kropp – hur känner du dig i det? Jag lovar att du rockar dina kläder oavsett storlek!

5. Lyssna inte på dietsnack. Du vet, det som handlar om att du (eller någon annan!) ”borde gå ner x antal kilo”, ”borde träna mer”, ”borde äta mindre” eller ”inte äta kolhydrater”. Du är värd mer än så.

6. Om du mår bra syns det utåt. Och nej, jag menar inte om du har magrutor eller inte, utan jag menar den där utstrålningen som kommer automatiskt när du är trygg i dig själv och tar hand om din kropp (på alla nivåer). Kläder, kroppsfett och muskelmängd har ingenting med saken att göra.

7. Var inte rädd för hungerkänslorna. De kommer för att du är… just det – hungrig. Det är inte farligt att vara hungrig. Det är kroppens sätt att begära att du ger den energi. (Energi = mat) Precis, kroppen behöver mat. Så ät.

8. Träning är för alla. Träning är (faktiskt) inte i första hand till för viktnedgång, utan för att kroppen ska må bra. Att den ska hålla sjukdom borta och leva väl, och länge. Bara för att du är smal innebär det inte att du kan skippa motionen. Och om du inte är smal ska du inte se träningen som ett sätt att förbränna kalorier. Om du hatar träning så är du på fel ställe. Hitta träningen du mår bra av, och njuter av. Rätt träning är rolig träning.

9. Använd mindfulness. Lär dig njuta av nuet och av de små sakerna i livet. Lär dig känna dofterna och se färgerna när du är utomhus. Om du gör det redan nu kommer det vara mycket lättare för dig när du blir äldre, och livet ställer högre krav på dig.

10. Din kroppstorlek avgör inte ditt hälsostatus. Forskning har visat att det är bättre med ett par kilo för mycket, än ett par kilo för lite – och en smal kropp är inte nödvändigtvis en hälsosam kropp. Du behöver varken gå upp eller ner i vikt för att duga. Du är född till att vara verklig, inte perfekt.

11. Sluta när det gör ont. Träning blir inte bättre för att du ignorerar kroppens signaler om att den är trött och behöver vila. Det gör bara att du skadar dig själv. Är du ute efter prestationshöjning är det ännu viktigare att du lär dig lyssna på signalerna.

12. Nej, Ryan Gosling har inte sagt att du ska ”låta bli den där muffinsen”. Han gråter inte heller när du äter kolhydrater. Och om du hört något liknande från en kille – dumpa honom. Han har kollat på för många retuscherade bilder.

13. Om du är lite konstig, så innebär det bara att du vågar vara dig själv. Alla är vi lite konstiga, men en del människor är så oroliga att visa det att de bara kopierar andras stil, utseende, beteende, och ja, liv. Var den du är så vågar fler också göra det.

14. Den mat du äter gör dig inte till ”god” eller ”ond”. Mat är bara mat, och innehåller inget moraliskt värde.

15. Du är mycket mer värdefull än du tror. Din vikt, ditt utseende, din prestation eller din lön avgör inte ditt värde. Ditt värde är konstant, för att du är en människa. Det förändras inte om du misslyckas med något. Alla misslyckas ibland (jag misslyckas med något varje dag). Res dig upp och prova igen.

16. Var mindre kritisk mot dig själv, och var mer kritisk mot media. All sorts media är full av budskap om hur vi ”borde” vara, och att vi egentligen inte duger hur mycket vi än försöker. Vi är faktiskt vad vi ser på, vad vi matar oss med (nej, jag menar inte vad vi stoppar i munnen). Matar du dig med budskap om att du duger och är värdefull istället så kommer du också att känna det till slut.

17. Självkänsla är faktiskt inte att gå med näsan i vädret och tycka att man är bättre än alla andra. Självkänsla är att kunna vila i vetskapen om att du är bra som du är, att du inte behöver jämföra dig med andra, och inte behöver hävda det heller.

18. Om din självkänsla är beroende av hur du ser ut, kommer du alltid att känna dig osäker på dig själv. Ta kontroll och byt fokus. Bestäm dig för att den du är, vad du gör och vad du säger, är mycket viktigare än hur du ser ut.

19. Det går över. Oavsett vad du går igenom just nu så kom ihåg en sak: det kommer bli bättre.

20. Du kommer fortfarande känna dig ung när du är 40 – livet är inte över då. Jag lovar.

Mer att läsa

5 kommentarer

  1. 2

    Tack för den här läsningen Johanna! Precis vad jag behövde just nu!! (och ”Ingen vinner när vi jämför oss med varandra” är precis på väg upp på min anslagstavla)
    Du anar inte hur många gånger du har lett min hjärna på rätt spår igen genom det du skriver.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>