I anglosaxiska länder pratar man ofta om ”comfort food” – tryggt värmande och välsmakande mat som lugnar både kropp och själ i tider då det behövs; som under vinterns mörker och kyla. Eftersom vinterkylan precis slagit till i hela landet vill Johanna Ahlsten dela med sig av recept på tre olika grytor: en för köttätaren, en för fiskälskaren och en för vegovurmaren.
Alla recept räcker till 4-6 portioner och går bra att utöka – om man har en tillräckligt stor gryta. Alla rätterna gör sig perfekt i lunchlåda både en och två dagar efteråt.
Enkel kycklinggryta med curry
- 700 g djupfrysta kycklinginnerfiléer (tinade)
- 1 stor påse (ca 900 g) frysta wokgrönsaker av valfri sort (tinade)
- 1 burk crème fraiche (2 dl)
- 1 dl vatten
- 2-3 vitlöksklyftor
- Ca 2 msk tomatpuré
- Ca 2 tsk sambal oelek
- Ca 2 msk matolja
- En generös mängd ”vanlig” curry
- Salt och peppar efter behag
Dela kycklingen i småbitar. Fräs tomatpuré, sambal oelek, curry och pressad vitlök i olja. Tillsätt kycklingen och blanda runt allt tills kycklingen får lite färg. Häll på vatten och låt småputtra med locket på. Tillsätt grönsakerna och låt dem bli varma. Häll slutligen i crème fraichen och låt allt småkoka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller annat valfritt tillbehör.
Evas fiskgryta*
- 1 purjolök
- 2 morötter
- 1 röd paprika
- 1-2 vitlöksklyftor
- Ca 2 msk matolja
- Ca 1 msk sweet chilisås
- 2 fiskbuljongtärningar
- 1 l vatten
- Ca 400 g tinad torskfilé (alt sej eller annan vit fisk)
- 2 portionsbitar (125 g) av lax
- 150 g frysta räkor
- Timjan, salt och svartpeppar efter behag
Skölj purjolöken noggrant och skär i små bitar. Skala och hacka de övriga grönsakerna. Fräs purjolök, morötter, vitlök och paprika i olja. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Krydda med lite timjan och svartpeppar. Låt koka i ca 10 minuter. Lägg i fiskbitarna och låt allt koka igen i ca 15 minuter. Smaka av med sweet chilisås och eventuellt lite salt. Lägg slutligen i räkorna och låt allt bli varmt. Servera gärna med nybakat bröd. (Grytan är också god att äta med kokt potatis.)
Linsgryta på några minuter
- 1 gul lök
- 1 medelstark chilifrukt
- 2-3 paprikor (valfri färg)
- 2 vitlöksklyftor
- Ca 2 msk matolja
- 4 dl röda linser (förkokta på burk)
- 4 dl kikärter (förkokta på burk)
- 400 g krossade tomater
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 1 grönsaksbuljongtärning
- Ca 2 dl vatten
- Salt efter behag
Hacka lök, paprika, chili och vitlök och fräs alltsammans i oljan i några minuter. Mosa i buljongtärningen och tillsätt vatten, krossade tomater och kokosmjölk. Koka upp och häll i linserna och kikärterna. Låt allt bli varmt. Smaka av och salta om det behövs. Servera med bulgur, pasta eller annat valfritt tillbehör.
*Eva är Johannas mamma och grytan är en sådan hon ”alltid har gjort” – sådär som den bästa komfort-maten oftast är!
Bild: Privat
En kommentar
Skriv ett svar →