4 faktorer för ett framgångsrikt liv (som inte definieras av pengar)

I vårt framgångsfixerade samhälle är det viktigt att behålla fotfästet och inte glömma bort vad som är viktigt i livet (ledtråd: det är inte något som kan räknas till ytliga saker). Det är lätt att få intrycket att materiella rikedomar är vad som definierar framgång – och att den som inte har en 10-miljonersvilla är misslyckad. Det behöver inte vara så! Här är några tecken på att du är framgångsrik i ditt liv utifrån andra värden än pengar.

Du känner dig avslappnad och din kropp mår bra

Föreställ dig att du ständigt är på väg någonstans; du springer på möten, klämmer in träningspass, hämtar barn från förskolan, är ständigt uppkopplad och tillgänglig – allt med andan i halsen. Hur känns det? Föreställ dig istället att du mellan arbetspassen oftast har gott om tid att andas, ta promenader, umgås med vänner, leka med barnen i lekparken, ta ett långt bad… Hur känns det nu?

Fokusera nu på din kropp. Har du någon smärta eller annat besvär? Känns det bekvämt? Är du trött eller pigg? Spänd eller avslappnad? Nedtyngd eller glad? Hur ofta skulle du säga att det känns så? Om din kropp mår bra så mår din själ bra. Självklart kan vi alla lida av sjukdomar och besvär till och från – men man kan ändå definiera hälsa utifrån andra faktorer (t ex kan en kroniskt sjuk person också uppleva hälsa). En ohälsosamt stressig vardag är lika med en stressad kropp – och en stressad själ.

Det är bara du som vet vad du mår bra av. Är det så att du trivs när det är fart i livet så mår du kanske bra ändå – är det inte så kanske det är dags för en förändring. Om du, oavsett aktiviteter, känner dig avslappnad och ostressad – grattis! Då har du hittat en balans i livet som du mår bra av. Fortsätt så och jämför dig inte med någon annan. Vi är olika och vill/orkar/kan olika saker.

Du är dig själv

Äkta tillfredsställelse får du bara när du kan vara dig själv. Om du istället uppnår mål som andra har satt åt dig, eller om du strävar efter framgång som du egentligen inte brinner för är risken stor att du heller inte är dig själv utan snarare försöker passa in i mallen för den du tror du förväntas vara.

Fråga dig själv: Måste jag ofta uppvisa en fasad? Måste jag alltid vara perfekt? Eller finns det utrymme för mitt äkta jag? Vågar jag vara den jag är? Med ”fel och brister”? Är jag verkligen lycklig där jag är, med den jag är? Om jag skulle vara den jag är till 100%, skulle jag då egentligen välja ett annat jobb? En annan bostad? Har jag valt min karriär, min bostad, mitt liv för att det verkligen ger mig tillfredsställelse – eller har jag gjort det för att det är ett måste i vissa kretsar? 

Du prioriterar att ha roligt

Är du en sådan som avsätter tid för rekreation och njutning? Oavsett vad det är som får dig att skratta och njuta av livet är det en viktig del av vardagen. Har du tid, möjlighet, lust och ork för det lever du ett mycket framgångsrikt liv! Det är nämligen så att det inte räcker med att göra roliga aktiviteter, utan att faktiskt kunna njuta av dem också. Att klämma in en bio ”bara för att”, men ändå känna dig stressad och titta på klockan under hela filmen är knappast framgångsrikt.

Du har en hobby

För inte så länge sedan kom jag själv fram till att jag inte har någon hobby. Allt jag kunde komma på som inte var betalt arbete handlade till slut ändå om att hjälpa andra människor, vilket inte är kännetecknet för en hobby. Ett utgivande liv är bra och hälsosamt, men att hitta en hobby som är bara för mitt höga nöjes skull, det är också nödvändigt (även om det kan vara en utmaning).

Känner du igen dig? Då får vi tänka tillsammans! Har du en hobby som du hinner med och dessutom njuter av (samma princip som ovan)? Dela med dig av din visdom i kommentarsfältet!

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>