5 fördelar med ett långt förhållande

Ett långt kärleksförhållande är något som kräver både hårt jobb och kompromisser. Du kanske inte alltid är så där rosenskimrande kär som du önskar, och måste då och då göra saker som inte är för ditt eget personliga bästa. Det finns dock fina fördelar för dig som gör åtagandet att leva är ditt liv tillsammans med en annan person.

par

Ibland kan ett förhållande kännas som något som finns främst för tvåsamhetens skull. Då kan det vara bra att veta  (och påminna sig om!) de personliga fördelar du och din hälsa drar av att vara i ett stabilt partnerskap.

1. Du tar åt dig av din partners positiva tankar om dig

Hur din kärlek uppfattar dig påverkar i längden hur du själv uppfattar dig. Eftersom vi själva ofta är vår värsta kritiker kan det vara sunt att ta åt sig av en annans persons åsikter; en person som älskar dig för den du är. Har du alltid hatat dina fräknar eller tyckt att du är dålig på att laga mat – medan din partner tycker fräknar är det sötaste som finns och älskar allt du serverar? Då kommer du förmodligen börja tänka snällare om dessa delar av dig själv förr eller senare!

Läs också: Lyckliga relationer gör kvinnor mer nöjda med sin vikt

2. Du tar efter din partners hälsosamma beteenden

Par har en tendens att kopiera varandras goda vanor. Om en i förhållandet är noga med att besöka tandläkaren en gång varje år, som kommer den andra förmodligen också att börja göra det. Om den ena partnern har ohälsosamma beteenden, kommer dessa troligtvis påverkas av om den andre reagerar och vill agera god förebild. Det fina är också att processen ofta sker omedvetet, så det behöver inte handla om något ”du måste sluta med det där!”-tjat (som riskerar att leda till en defensiv hållning)

Läs också: Livsstilsförändringar påverkas positivt av en hälsosam partner

3. Du känner trygg – och vågar mer

Trygghet är ofta en förutsättning för att våga prova nya saker. Den som är i ett stabilt och långsiktigt förhållande upplever ofta en känsla av trygg anknytning som lägger god grund för att våga experimentera mer i livet. Du som har en fast partner vet helt enkelt att oavsett vad som händer, finns en trygg hamn att återvända till. Denna vetskap förstärks över åren, i och med att par i långa relationer oundvikligen kommer gå igenom olika kriser tillsammans – och ser att de klarat det med varandras stöd.

4. Du har någon att dela dina minnen med

Att se tillbaka på bra saker som hänt i livet, eller upplevelser som gett dig en god känsla och ett gott mående, kan få dig att må bra även i nutid. Att njuta av fina minnen blir både lättare och starkare om du gör det tillsammans med någon annan, som också var där. Om du och din partner talar om goda tider ger det glädje i både förhållandet och för dig personligen.

5. Du minskar risken för fördomar och tankefällor

Ju fler erfarenheter du och din partner får tillsammans, desto bättre blir ni på att veta var det går lite snett för er. Om du till exempel alltid blir stressad när du är hungrig, kan din partner påminna dig om att äta innan ni ska göra något viktigt. Om den du älskar lätt faller in i stereotypt tänkande om andra människor när ni är på stora fester, kan du se till att han eller hon inte låter detta leda till utdömande av potentiella vänskaper. Efter ett tag känner ni igen varandras sätt att tänka så bra att ni både kan anpassa er till det, men också korrigera det – om det är för den andres och ert båda bästa.

Har du ingen kärlekspartner eller lyckas aldrig hålla en romans igång mer än några månader? Dessa fördelar går givetvis att ta del av även via andra, långvariga relationer i livet! De flesta har någon de delar mycket med, under lång tid. Och om inte: bli din egen bäste vän, se till att relationen till dig själv är så bra att tryggheten och utvecklingen kommer av sig själv!

Läs också: Uppskatta dina kärlekskällor!

 

Källa: Psychology Today

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>