5 frågor till Sofia Bursjöö

Sofia Bursjöö driver träningsbloggen Upp & Hoppa, en blogg som är proppfylld med träningstips, pepp och inspirerande inlägg som verkligen får läsaren att vilja hoppa upp ur soffan och röra på sig. Vi har fått en stund med Sofia, som berättar om sin syn på träning som livsstil.

Din övertygelse är att vi alla kan skapa vår egen verklighet. Vad har det inneburit för dig, att skapa din verklighet?

– Det jag menar med att skapa sin egen verklighet är att tillåta sig att tro på sig själv, och göra de val som leder i rätt riktning. Sätter man ena foten framför den andra i bestämd riktning rör man sig absolut mot målet! För mig handlar det framförallt om att jag tappade bort mig själv ett tag i mitten på 2000-talet, jobbade för mycket, stressade för mycket och gav min kropp fel sorts näring och mådde samtidigt dåligt över det.

Jag tänkte om, tänkte till och började välja rätt, mot den jag vill vara träningsmässigt, fysiskt och mentalt. Där är jag idag. Det handlar också exempelvis om att ta klivet och bo längre från city, men nära natur och vatten, där jag mår som bäst.  Och att sätta mål på jobbet, jobba mot dem, och nå dem!

Du är minst sagt en aktiv tjej. Hur tänker du kring mat som täcker dina behov? Vad prioriterar du när du handlar mat?

– I vår familj prioriterar vi att äta riktig mat. Vi försöker laga från grunden, på bra råvaror. Jag väljer också nuförtiden alltid helfeta mejeriprodukter, vill man kan man alltid späda med vatten istället för att betala för vattnet i olika gräddblandningar som säljs i butik. Vi köper allt mer ekologiskt och kravmärkt, det är läskigt med hur mycket konstigheter som finns i matindustrin.

Tid köper vi oss i perioder genom att laga mat från färdiga kassar som kommer hem till dörren, men jag gillar bäst att komponera egna middagar. Jag är periodare när det gäller mellanmål, tränar jag hårt är eftermiddagsmellis ett viktigt mål för att skapa bra förutsättningar att få ut allt av träningen på kvällen.

Vad skulle du vilja säga till någon som idag inte är mer aktiv än sporadiska promenader? Var och hur börjar man träna?

– Jag skulle be den personen att ställa sig frågan ”VARFÖR vill jag röra på mig mer?”. Att uttala vinster med förändring och förluster med att inte förändra hjälper oss när det är motigt. Att hitta en träningsform som är rolig är bra, men (oftast) är det inte roligt från början utan kan vara riktigt jobbigt.

Det är annars ett vanligt råd: hitta något som är kul! Men om man inte tycker det är kul att bli varm och svettig och flåsig av ”minsta lilla” är det lätt att ge upp. Då handlar det om VARFÖR man ska fortsätta, och att lita på att det garanterat blir bättre och lättare med tiden. Och att ha i minnet: Träning ska vara jobbig för att ge fina resultat!

Du är småbarnsmamma. Hur hinner du träna så mycket som du gör? Vad är hemligheten? Vad får du prioritera bort?

– Just nu är jag mammaledig då min bebis bara är tre månader. Jag har börjat köra igång lugnt med mamma-babypass och ska trappa upp träningen allteftersom kroppen svarar bra. Det är verkligen lyx att kunna träna på dagtid, till och med två pass om dagen om jag vill och bebisen är på gott humör. Min man och jag har förr skapat utrymme kvällstid varannan dag – att vi lagar mat hemma varannan dag, så att den som inte ha matansvar kan träna och komma hem till lagad middag. Förhoppningsvis kan vi fortsätta det när båda jobbar igen.

Jag tror också på att träna effektivt och smart. Kortare pass men tuffare. Det finns nog ingen hemlighet hur man lyckas. Att prioritera, ge sig själv tiden, inte ha dåligt samvete och att kanske träffa kompisar för en löprunda istället för ett biobesök är mina tips. För det är sant, det blir inte mycket ”vanligt häng” med vänner.

Har det kommit några nya träningstrender senaste tiden som du hoppat på? Favoriter?

– Jag är svag för det här med funktionell träning. Back to basics och hjälp kroppen med träning som är optimal mot det den utsätts för. Crossfit är hårt och tidseffektivt och ger fina resultat. 2012 blir mountainbikens år, jag ska cykla cykelvasan och utmana mig på ny terräng. Löpning är alltid med och har ju varit trendigt, jag hävdar dock att cykel är det nya svarta!

Mer om Sofia

Namn: Sofia Bursjöö
Ålder: 30
Bor: Ingarö
Gör: Driver bloggen uppochhoppa.se, föräldraledig Key account manager/business developer på Metros webbsatsning mot studier och utbildning
Familj: Man, 3-månaders bebis

 

Foto: www.janehaglund.se

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>