5 saker som förstör ditt självförtroende (och vad du kan göra åt dem!)

Tänk på någon du beundrar. Förmodligen väljer du inte en självkritisk eller osäker person, för vi dras ofta till människor som har ett mått av självrespekt och självförtroende. Dessa egenskaper är dock inte så många förunnat från start – att behandla sig själv snällt kan kräva övning. Om du vill utstråla självförtroende behöver du först tala gott och ta hand om dig själv. Här är fem saker du kanske gör – och som sätter krokben för ditt självförtroende (men som du kan ändra på!).

sjalvfortroende

1. Du talar nedsättande om dig själv

Att prata illa om dig själv, för dig själv, är inte okej. Att prata illa om dig själv till andra är fullständigt oacceptabelt! (Jag vet, vi är alla människor och jag inkluderar mig själv i att det är svårt att komma ihåg detta ibland). ”Jag är så tjock, jag är så lat, jag åt för mycket, jag borde träna mer, vad dum jag är…” Låter det bekant? Då är det dags att ändra på det. Ingen respekterar någon som inte respekterar sig själv. Ingen ser upp till någon som inte kan stå upp för sig själv. Det här är inte du – du är värd så mycket mer.

2. Du säger nej till dina egna behov

Jag menar inte att du ska sätta dig själv först i alla lägen – ibland hamnar en ganska långt ner på listan, som förälder, vän, medmänniska… och det är okej. Det jag menar är att du sätter dig själv åt sidan när du inte behöver det. Att du inte vågar känna efter om du verkligen klarar av att hjälpa någon att flytta; spendera lördagseftermiddagen med att jobba extra för att någon bad dig om en tjänst; eller rent av gå på en fest med människor du egentligen inte har så mycket gemensamt med. Mår du bra, är på humör, och vill – flytta, jobba och festa på! Men om du istället skulle behövt den där lördagen till att vila eller göra något som du skulle må bra av – säg nej till andras behov och ja till dina egna!

3. Du hoppar över egentiden

Jag vet att en del motsätter sig begreppet ”egentid”, men det förändrar inte faktumet att de flesta av oss faktiskt behöver den. Det handlar inte om att du ska vara ”ledig från” barnen eller andra personer i din närhet, utan om att få vara ensam; få göra något för dig. Det kanske är att ta ett långt bad, en sovmorgon eller en promenad – vad du behöver vet du själv. Om du aldrig tar dig utrymme att göra det, kommer du heller inte att känna dig värdefull. Du lägger ner tid och energi på viktiga saker i livet (förhoppningsvis), så om du vill känna att du själv är viktig behöver du prioritera tid för bara dig också.

4. Du känner att du aldrig gör tillräckligt

Den eviga att-göra-listan bara växer, hur mycket du än betar av den. Kanske är det så att du har saker på listan som du egentligen bara satt dit för att du tror att du ”borde”; att du borde ha ett perfekt städat hem eller för att du tänker att ”alla andra” hinner baka surdegsbröd. Det kanske är en prioritering och hälsoboost för dem – men är det det för dig? Så länge du inte prioriterar rätt – för dig – kommer du aldrig känna att du gör tillräckligt.

5. Du sätter villkor på din lycka

Tänker du ibland ”Jag skulle bli lyckligare om…” eller ”Om jag bara hade …. så skulle jag må bättre”? Varför? Varför kan du inte vara lycklig och må bra nu? Vad är det som är så allvarligt att du inte förtjänar att känna dig lycklig här och nu? Det är alldeles för många som går runt och tror att de inte kan vara lyckliga och leva livet för att de är för tjocka, för fula, för fattiga, för ensamma, för ……. you name it! Jo, du kan visst, och förtjänar VISST lycka, oavsett hur du ser ut och hur framgångsrik du är! Du skapar din lycka genom att leva nu. Sluta straffa dig själv för att du inte har vad andra har (eller vad du tror andra har). Välj att vara nöjd och tacksam för vad du har nu. (Självklart kan livet innehålla enorma svårigheter, jag pratar inte om att förbise dem och låtsas vara glad – men att samtidigt inte kräva mer än vad livet kan ge för att börja bygga din egen glädje.)


Påminn dig själv om dessa punkter då och då, och se till att ta hand om dig själv. Var tålmodig med dig själv, ursäkta inte dina behov, och omge dig med människor som är likasinnade när det gäller detta. Ge dig själv tillåtelse att vara nöjd, att ta det lugnt och känna tacksamhet. Om du vet att du är värd det kommer ditt självförtroende att öka också.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>