5 sätt att vara genuin i sociala media

Alla som rör sig i sociala media ger ett intryck av sig själva, som till relativt stor del går att styra. En viktig aspekt i att förebygga psykisk ohälsa är att förstå att sociala medier inte presenterar hela bilden av en människas liv. För att hjälpa varandra kan vi alla använda sociala medier på ett mer genuint sätt. 

socialamedia

De flesta av oss känner ett behov av att uttrycka oss och att bli bekräftade. I detta behov slåss ofta två olika viljor; viljan att ge intryck av att vara sitt absolut bästa jag respektive viljan att framstå som ärlig och äkta. Om vi fokuserar på det sistnämnda finns det faktiskt metoder för att verka genuin, samtidigt som man ger ett positivt intryck. Du kan till exempel:

1. Lägga upp ofiltrerade foton

Skräckexempel på sönder-photoshoppade bilder har vi nog alla sett (och lärt av?), men det finns fler aspekter av att inte redigera eller regissera de visuella intryck du vill ge: Tänk till exempel att du är på en riktigt drömsemester. Varje stund eller aspekt av resan kommer inte vara perfekt, eller hur? Du kanske fastnar i en evighetslång kö på flygplatsen eller serveras något riktigt oaptitligt på restaurangen ni vandrat långt för att nå. Visa det också! Ingen gillar folk som bara gnäller, men att presentera både goda och dåliga sidor hos en erfarenhet ger ett balanserat och verklighetstroget intryck.

2. Visa uppriktig glädje över andras lycka

När en vän delar med sig av en glad nyhet eller något hon eller han är stolt över – tryck inte bara ”gilla” av farten, utan ta dig tid att skriva en kommentar med 1-2 mer personliga meningar. Men: ansträng dig inte för att skriva något klyschigt trevligt om du egentligen håller på att gå åt av avundsjuka. Försök hitta det genuint positiva du kan känna för dina medmänniskor – och dela med dig av just det. (Både du och andra kommer att bli gladare i längden!)

3. Var tydlig med syftet med din närvaro i sociala media

Vissa områden av sociala media är mer öppna än andra, och du kan behöva fundera över hur du framstår även för sådana du faktiskt inte känner – som t.ex. potentiella framtida arbetsgivare. På sådana områden, som t.ex. Twitter, bör du fundera över hur du kan agera både genuint och lämna ett gott externt intryck. Exmpel: Hur kan du visa att du är nyfiken på vad som händer i din bransch? Hur kan du förmedla vilken god attityd du har? Hur kan du visa vilken stödjande person du är? Och när du funderar över detta – utgå från egenskaper du tror arbetsgivare eller andra viktiga nätverkspersoner fäster extra stor vikt vid. Återigen handlar det inte om att göra sig till eller försöka anpassa sig till klyschor, utan att hitta det äkta i dig som passar situationen.

4. Visa både dig själv och andra tacksamhet

Ofta delar människor med sig av positiva saker som händer dem för att de är upprymda, snarare än att de medvetet försöker påverka andra. Ett sätt att göra den typen av delningar mer sociala och inkluderande är att lägga till tacksamhet gentemot andra i statusen. T.ex. ”Jag blev godkänd på provet! Så tacksam för det stöd min familj visat – vi klarade detta tillsammans!”. Du får på så sätt bubbla ut din egen glädje, men utan att verka självcentrerad och genom att göra även andra glada.

5. Balansera personliga statusar med allmängiltiga

De flesta av oss använder sociala media av två anledningar: 1) att hålla koll på vad som händer i våra nära och käras liv 2) att ta del av intressant, rolig eller användbar information som andra delar. Försök att tillgodose båda dessa anledningar! Blanda upp berättelser från ditt eget liv med spännande artiklar eller trevlig läsning från andra källor – men se till att det du delar är något du själv kan stå för, och något som säger något om dig som person eller om dina intressen. Då skapar du både en bättre balans för dina följare och visar upp fler genuina sidor av dig själv.

Med detta sagt:

Det är inte helt lätt att agera och reagera genuint på sociala media. Få inte dåligt samvete eller drabbas av stark ånger om du då och då hamnar i en självförhärligande eller obalanserad delnings-rutin. Så länge du är medveten om hur du faktiskt agerar online ligger du långt före många andra därute!

Källa: Psychology Today

Bild: Pixabay

Mer att läsa

7 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>