5 strategier för barns säkerhet på nätet

Tonåringar tar risker i sociala media på sätt som vuxna har svårt att förstå, eftersom våra beslutsprocesser ser olika ut. Äldre personers ”tänk efter före” online gäller inte för yngre, som hellre agerar först och sedan vidtar åtgärder för att minska risken om det behövs. För att guida sina barn bör föräldrar därför engagera sig i vad de gör online, och lära dem nya strategier. Här tipsar vi om hur!

barn

Forskare inom informationsteknologi har tittat på hur personer i olika åldrar beter sig när det gäller privat information på nätet. Deras resultat tyder på att tonåringar oftast lägger upp saker online innan de utvärderar vad öppenheten kan leda till. Strategin är experimentell till sin natur, till skillnad från vuxnas, som oftare lägger upp information efter att ha bedömt vad som kan hända.

I de fall tonåringar sedan upplever problem med saker de avslöjat – såsom ånger, jobbigt bemötande eller utsatthet för fara – tar de till åtgärder i efterhand. Vanliga sådana är att fråga en vuxen om hjälp, ta bort informationen eller helt avsluta sin närvaro på internet.

Forskarna menar dock att total frånvaro från sociala media inte är en gångbar lösning. Dels så är det svårt att hänga med i dagens samhälle utan närvaro online – och dels leder det till att personen aldrig lär sig vilka risker som finns. Både studien kring risk-strategier och en studie över vad föräldrar bör göra för att öka sina barns säkerhet på webben kommer med liknande råd, vilka lyder:

1. Låt barnet vänja sig vid nätet långsamt. Tänk på webben som ett hav och se din roll som den som ska lära barnet att simma! Börja på grunt vatten och släpp inte barnet fritt i vågarna innan det kan simma ordentligt (och även då: håll koll på lagom avstånd).

2. Börja tidigt! Att försöka lära en 16-åring saker som moral och personlig integritet är svårt – eventuellt omöjligt. Börja därför prata med barnen om dessa saker redan när de är små.

3. Sätt inte för hårda regler kring internetanvändning: ditt barn missar då alla positiva erfarenheter som sociala media faktiskt kan ge, samtidigt som de aldrig får lära sig vad som kan vara farligt.

4. Håll dig uppdaterad om vad ditt barn gör när det sitter vid datorn – men gör det öppet och nyfiket. Försöker du övervaka din tonåring i smyg kan detta skapa tillitsproblem och konflikter.

5. Lär dig tekniken och funktionerna kring sociala media. Förädrar som själva har koll kan bättre guida och diskutera frågor om nät-närvaro med sina barn.

Källa: Penn State (studie 1 och studie 2)

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>