5 tecken på att en hälsotrend innehåller mer trend än hälsa

Hälsa har aldrig varit så trendigt som nu – vilket är fantastiskt! Vårt fysiska och psykiska välmående är en av grundstenarna i ett gott liv och borde alltid vara ”inne”. När något blir en trend drar det dock med sig vissa mindre bra sidor; det öppnar till exempel upp för glorifiering, polarisering och kommersialisering – överdrifter, helt enkelt: som kan bli dyrbara både ur plånboksperspektiv och för ditt välbefinnande. Här är 5 varningsignaler för att en viss hälsotrend lovar runt men håller tunt.

halsotrender

Sociala media, massmedia och företag i alla storlekar – alla framhåller de vägar att nå bättre hälsa; i bilder, inspirerande berättelser, artiklar och reklam. Många gånger är gränserna luddiga mellan vem som står bakom vad – och varför. Eftersom utbudet idag är så stort – och direkt tillgängligt via internet – översvämmas vi av information om vad som är bäst för vår hälsa. Det är inte lätt att veta vilket ben vi ska stå på, speciellt inte då de flesta försäljare och förespråkare grundar sin ideologi på ett visst gryn av sanning, för att inte så misstro direkt. Efter att ha sett ett visst antal bilder som strålar av styrka och välmående, tillsammans med att ha läst ett visst antal anekdoter och reportage om hur bra man mår av en viss produkt eller metod – ja, då är det faktiskt inte så underligt om man börjar tro att det faktiskt kan fungera precis som det sägs.

En viss skepsis – och en stor dos källkritik – är viktigt för att inte bli lurad, varken på pengar eller på den egna hälsans bekostnad. Tänk gärna på dessa punkter nästa gång du läser om en ny diet, hälsofrämjande produkt eller välgörande metod:

1. Personliga berättelser

Det är lätt att förföras av härliga historier från andra som gått den väg mot hälsa du själv vill gå. Funkar det för henne så borde det ju funka för mig? Kan han så kan jag! Vi är flockdjur och motiveras av varandra att vara hälsosamma. Men en individs berättelse är inte samma sak som vetenskap. Forskningsartiklar må vara betydligt tråkigare att läsa än en personlig framgångssaga – men de är också mer balanserade och ärliga. Hittar du en vetenskapligt säkerställd och kontrollerad studie på en stor grupp, slumpmässigt utvalda personer som säger att något fungerar – då är chansen betydligt större att det stämmer än om en kändis påstår att det gör det.

2. Lovar allt till alla

Säger man att metoden eller produkten fungerar för alla som provar? Oavsett om det handlar om att gå ned i vikt, bota cancer eller ge dig fantastisk hy så har vi alla olika förutsättningar och olika vägar vi måste gå för att nå välmående. Visst vore det härligt med ett mirakelpiller som passade allt och alla – men tyvärr gäller ”låter det för bra för att vara sant, så är det nog det” här.

3. Traditionellt användande

Uråldrig kunskap och våra förfäders traditioner – visst låter det härligt, nästan magiskt? Och ja, användbar kunskap om både kropp och själ har såklart överförts från generation till generation i alla tider – men det betyder inte alltid att ”äldst är bäst”. Modern vetenskap har gjort enorma framsteg, och faktum är att vi lever längre idag än någonsin tidigare. Romantisera med andra ord inte ett reklamblad eller en produktförpackning för att innehållet ”alltid använts” i hälsosyfte.

4. Gurus

Om en diet eller metod framförs av en enskild person eller framhåller en unik ingrediens – kolla upp trenden en extra gång. Särskilt om personen inte är utbildad inom det område han eller hon säger sig företräda, eller om det förekommer försvarstal och konspirationsteorier kring varför personen eller metoden inte får stöd av den vanliga vården. Är förespråkaren alltid stensäker på allt som rör den egna trenden, utan att ge utrymme för diskussion eller tvivel är detta ett tecken på att metoden inte är särskilt vetenskapligt förankrad – en betydande ingrediens i all forskning är nämligen osäkerhet och debatt. Om samma person sålt in många metoder kan det också vara dags att börja fundera kring varför. Sök på välgjord forskning eller fråga din läkare om ett ordentligt omdöme innan du gör eller köper något av ”gurun”.

5. 100% Naturligt

Att något är helt ”naturligt” betyder inte automatiskt att det är bättre eller säkrare. Många naturliga produkter är giftiga och ibland är det enda botemedlet mot en sjukdom eller hjälpen till en bättre hälsa helt ”onaturligt” skapat. Ja, ett handplockat äpple ger kroppen mer hälsofrämjande näringsämnen än en butiksbakad bulle – men en detox-kur är inte bättre än strålbehandling för att bota cancer. Eftersom den ekologiska trenden fortfarande växer har ”naturligt” kommit att bli ett nästan ideologiskt begrepp – för att inte tala om en säljande fras för att få ut mer pengar från oss konsumenter. Ekomat kan vara bra för både dig och miljön – men allt ekologiskt eller sprunget ur naturen kommer inte göra dig friskare.

 

Värt att notera: Vi på Livskick försöker alltid rapportera kring hälsa så balanserat vi kan. Med detta dock inte sagt att vi alltid har alla svar eller inte blir lurade av nya rapporter och sådant som ser ut att vara säkra studieresultat. Viktigast att veta – för alla som skriver om, eller är intresserade av, hälsa är nog att vi aldrig vet allt: forskningen går framåt och fler och fler svar ges – men någon allsmäktig kunskap som går att applicera på alla? Nej, det finns faktiskt inte.

 

Källa: Women’s Weekly, Livskick

Bild: Pixabay

Mer att läsa

6 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>