5 vanliga superbär som förbättrar din hälsa

Chiafrön, gojibär, hampafrön och Chlorella är några exempel på så kallade ”superfoods” eller ”functional foods”, relativt nya begrepp som verkligen har brett ut sig under de senaste åren. Det finns i princip inte ett enda hälsomagasin som inte har publicerat åtminstone en artikel relaterad till trenden (Livskick inkluderat!). Här går vi bakom reklam-kulissen och tipsar om helt vanliga, hälsosamma (och goda!) bär du kan kalla supermat.

Superfoods är livsmedel som på ett eller annat sätt har ett särskilt bra näringsvärde och anses bra för kroppen att äta. Trots att själva begreppet är starkt kopplat till kosttrender och marknadsföring av produkter, är dessa livsmedel oftast bra alternativ för en hälsofrämjande kost. Många gånger finns det dock ingen anledning att handla dyra, exotiska varianter; istället går det att få tag i billigare motsvarigheter i din lokala butik – eller direkt från skogen.

Blåbär

Blåbärets positiva egenskaper kommer främst från så kallade antocyaniner och som i sin tur hör till den stora gruppen polyfenoler. Det är dessa som ger den blåa färgen, även till flera andra frukter (t ex svarta vinbär och svarta vindruvor). En bra regel är att välja frukter med den färgen för att få i sig flera ämnen som kroppen mår bra av.

Antocyaniner har antioxidantiska effekter (de städar bort skadliga produkter som bildas kontinuerligt i våra kroppsceller). Forskning har visat att polyfenoler generellt bromsar utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, vissa typer av cancer, diabetes typ II och demenssjukdomar (t ex Alzheimers sjukdom).

blabar

Svarta vinbär

Svarta vinbär innehåller mycket vitamin C. Det är faktiskt fördelaktigt att få i sig vitamin C via frukt (som svarta vinbär), istället för via brustabletter, som bara blir dyrt urin eftersom kroppen bara tar upp det C-vitamin den behöver. Svarta vinbär innehåller liksom blåbär polyfenoler, som minskar risken för infektioner och inflammation i kroppen.

vinbar

Lingon

Även detta svenska bär är full med polyfenoler och C-vitamin, samt mineraler som fosfor, kalium och magnesium. Kalium och magnesium är extra fördelaktigt i lingonet eftersom de annars kan vara svåra att få via kost.

Förra året (2014) publicerade Lunds universitet en studie som visade hur polyfenolerna i specifikt lingon hade förmåga att minska sockernivån och kolesterol i blodet hos möss, ett resultat som kan bli viktigt för förebyggande av t ex diabetes av typ II hos människor.

lingon

Tomat

Tomater kanske inte uppfattas som bär, men definieras så botaniskt. Den innehåller lykopen, ett röd-orange pigment som ingår i karotenoider. Tack vare sina antioxidantiska egenskaper kan lykopen skydda mot inflammationer, minskar risken för utveckling av cancer, skyddar hjärtat, samt har positiv effekt mot blodfetter. Dessutom ökar tillgängligheten av lykopen genom kokning – så alla former av uppvärmda tomater gör att vi lättare tar upp de goda och hälsosamma antioxidantiska ämnen i tomaterna.

tomat

Avokado

Avokado är också ett bär med antioxidantiska egenskaper. Det som gör avokado annorlunda från alla tidigare nämnda superbär är att den består av viktiga enkelomättade fetter, som kan vara svåra att få i sig i tillräcklig mängd. Dessa fetter har en antiinflammatorisk effekt, minskar risken att utveckla cancer och har en positiv effekt mot ledont.

avokado

Källor:

Lovisa Heyman, Ulrika Axling, Narda Blanco, Olov Sterner, Cecilia Holm, and Karin Berger, “Evaluation of Beneficial Metabolic Effects of Berries in High-Fat Fed C57BL/6J Mice,” Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2014, Article ID 403041, 12 pages, 2014. doi:10.1155/2014/403041

”Role of lycopene as antioxidant carotenoid in the prevention of chronic diseases: A review.” A.V. Rao, Ph.D.correspondenceemail, S. Agarwal, Ph.D. Department of Nutritional Sciences Faculty of Medicine University of Toronto. DOI:10.1016/S0271-5317(98)00193-6

Diaconeasa, Zoriţa et al. “Antiproliferative and Antioxidant Properties of Anthocyanin Rich Extracts from Blueberry and Blackcurrant Juice.” Ed. Maurizio Battino. International Journal of Molecular Sciences 16.2 (2015): 2352–2365. PMC. Web. 27 July 2015.

Yasir, M., Das, S., & Kharya, M. D. (2010). The phytochemical and pharmacological profile of Persea americana Mill. Pharmacognosy Reviews, 4(7), 77–84. doi:10.4103/0973-7847.65332

Text: Livia Wanntorp

Bilder: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>