6 saker alla föräldrar bör veta om barns sömn

Det är inte bara vuxna som prioriterar bort sömnen för att hinna mer – många barn sover färre timmar än de behöver, av olika anledningar. En stor studie tittade på sömnvanorna hos barn och unga i 50 olika länder, och fann att 47% av 9-10-åringar och 80% av 13-14-åringar inte fick tillräckligt med sömn. Allt fler unga i Sverige får sömnmedel utskrivet av läkare för att kunna sova. Här är sex viktiga saker alla föräldrar behöver veta om sömn.

sover

1. Sömn är väldigt viktigt även för barn

Sömn borde vara första prioritet för föräldrar, eftersom det påverkar barnet väldigt mycket om den inte fungerar. Kroppens och hjärnans funktioner behöver sömn för att läka, växa och bearbeta information – brist på sömn påverkar humör, koncentration och lärande.

En stor amerikansk studie fann att tonåringar som gick i säng vid midnatt eller senare oftare drabbades av depression och självmordstankar, jämfört med tonåringar som gick i säng vid 22 eller tidigare.

2. Barn och tonåringar behöver mer sömn än du kanske tror

Svenska rekommendationer är som följer:

Ålder Antal timmar/dygn
 Nyfödda  16-20
 1-12 månader  14-16
 1-3 år  12-13
 3-6 år  10-12
 7-12 år  9-11
 12-18 år  8-9

Det betyder att om din 10-åring går upp klockan 6 för att gå till skolan, behöver han eller hon gå och lägga sig mellan klockan 19 och 20, eller allra senast klockan 21.

3. Regelbundenhet är viktigt

Vår inre klocka funkar bäst när sov- och vakentiderna är relativt regelbundna, vilket gäller alla åldrar. Även på helgerna är det allra bästa om sänggående och uppvaknande sker på ungefär samma tid som under veckan. Att följa en rutin på kvällen, exempelvis att alltid ta ett bad och läsa ur en bok innan det är dags för sängen, ger barnets kropp signaler om att det är dags att sova.

4. Elektronik stjäl sömn

Telefoner, plattor, spel, datorer och TV ska inte höra till kvällsrutinerna. Forskning visar att elektronik stör sömnen på olika sätt:

  • En belgisk studie visade att barn med TV eller dator i sovrummet somnade senare och spenderade färre timmar i sängen, och barn som tittade mer på TV eller spenderade mer tid med datorspel eller internet gick och lade sig senare och kände sig tröttare (jämfört med andra barn).
  • En amerikansk studie har också sett att ju mer TV barn tittar på, desto mindre sover de. Varje timmes TV-tittande motsvarade sju minuter mindre sömn. Att ha en TV i sovrummet minskade sömnen med en halvtimme per natt.
  • En annan studie som fokuserade på tonåringar visade att dessa generellt tar emot ett flertal textmeddelanden efter läggdags, och blir väckta varje natt av meddelanden. Spel på telefonen stal också sömn. Man såg även ett samband mellan användning av media sent på kvällen, och humörsvängningar, ångest, och kognitiva besvär dagtid.
  • Forskning har också kopplat ihop användning av sociala medier med ångest, stress och sömnproblem hos tonåringar.

Experter rekommenderar generellt att hålla elektronik borta från sovrummet nattetid, och att barn och tonåringar inte har en egen TV i sina rum. Användandet av spel, telefoner och TV bör upphöra en timme innan läggdags, eftersom det blåa ljuset som de sänder ut kan påverka utsöndrandet av melatonin, vilket fördröjer insomnandet.

5. Våld och skräck orsakar problem

Skräckfilmer och våldsamma filmer eller spel påverkar sömnen – oavsett vilken tid på dygnet de konsumeras, enligt en studie. Även allmän konsumtion av TV eller internet efter 19.00 sammankopplas med svårigheter att somna samt mer mardrömmar hos barn mellan tre och fem år. Barn med egen TV hade mer sömnsvårigheter, och varje extra timme tittandes på våldsamma inslag i media ökade effekterna på sömnen. Det spelade ingen roll om en förälder var med eller inte. Det spelade heller ingen roll om våldet porträtterades av skådespelare eller animerade karaktärer, vilket innebär att även ‘fånig’ tecknad eller animerad media kan påverka sömnen för mycket små barn.

Man rekommenderar att hålla en strikt gräns för vad som är lämpligt för varje ålder, och att begränsa konsumtionen under dagen, särskilt kvällstid.

6. Fysisk aktivitet och dagsljus hjälper

Ett flertal studier visar att fysisk aktivitet hjälper oss att sova bättre på natten, och barn behöver minst en timmes måttlig aktivitet varje dag. Om barnet verkar rastlös på kvällen kan det vara värt att se över aktivitetsnivån under dagen. Naturligt dagsljus spelar också en stor roll för kroppens inre klocka. Det rekommenderas att vi får ordentligt med dagsljus tidigt på dagen för att hjälpa kroppens rytm på traven. Mer tid utomhus innebär ju dessutom mindre tid framför skärmen.

Källa: Amerisleep

 

 

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>