6 sätt att hjälpa någon med depression

Nästan hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män i Sverige får någon gång i livet en depression som kan behöva behandlas. Det betyder att ännu fler av oss någon gång kommer att stöta på någon som är deprimerad, och behöva bemöta den personen. Eftersom depression är ett allvarligt tillstånd är detta inte lätt, men det finns saker vi alla kan göra för att agera så hjälpsamt som det går.

depression

1. Lyssna deltagande

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att bara lyssna. Fråga hur personen mår, men tvinga dem inte att prata om de inte vill. Avbryt inte, kom inte med floskler, och försök inte säga ‘uppmuntrande’ saker; som att personen behöver ”försöka bli lite gladare” eller ”träna mer”. Att lyssna deltagande gör att den deprimerade personen kan uttrycka sig utan att känna sig pressad eller missförstådd, vilket enligt forskning kan bidra till ett snabbare tillfrisknande.

2. Förstå depression

Det är viktigt att förstå vad depression är, hur det visar sig och hur det behandlas, för att bättre kunna sätta sig in i situationen. Det är viktigt att förstå att det handlar om en sjukdom – inte ett personlighetsdrag eller ”dålig attityd”. Depression är ett allvarligt tillstånd som tyvärr har många myter omkring sig. Läs gärna på 1177.se för mer information.

3. Underlätta behandlingen

Oavsett vilken behandling vårdgivaren rekommenderat kan din anhörige behöva hjälp med att komma ihåg att hämta ut och ta sin medicin, komma ut i solen, eller ta sig till läkartider. Du kan också hjälpa till med mat, sömn och motion genom att själv vara ett föredöme (utan att lägga på något ‘borde’ för den deprimerade).

4. Hjälp med vardagen

För en person med depression kan det vara väldigt jobbigt att klara av vardagliga saker som att diska, handla och laga mat. För en del är det så illa att man inte klarar av att komma upp ur sängen eller klä på sig. Hjälp till så mycket du kan, oavsett vad din anhörige behöver, litet eller stort.

5. Uppmuntra vanliga aktiviteter

Ofta blir deprimerade personer lätt isolerade, så uppmuntra till att göra vad ni brukar göra, även om det kanske måste ske till en mindre grad i början. Om de vanliga rutinerna fortsätter med skola eller jobb, träning, familj, vänner och fritidsaktiviteter så mycket det går, men utan att på något sätt tvinga eller pressa.

6. Känn igen varningssignaler för självmordstankar

Det är viktigt att känna till att 90-95 % av alla som tar sitt liv har en psykisk sjukdom, därav vanligast depression. Var uppmärksam på om personen:

 • Har självmordstankar
 • Har starka känslor av meningslöshet och hopplöshet
 • Känner sig fångad, har en känsla av att det inte finns någon utväg
 • Drar sig undan från familjen, kompisar och saker som ska hända
 • Får plötsliga och ovanliga vredesutbrott
 • Har stark ångest
 • Sinnesstämningen förändras dramatiskt
 • Pratar om självmord
 • Är upptagen av döden
 • Verkar plötsligt lyckligare och lugnare
 • Är ointresserad av saker den brukar bry sig om
 • Besöker eller ringer plötsligt till viktiga personer
 • Ger bort saker som är viktiga för denne
 • Förändrar eller ökar sitt drogmissbruk

Är du orolig – agera! Fråga, lyssna, stötta och stanna kvar. Läs gärna på mind.se om hur du kan göra.

Mer att läsa

En kommentar

 1. 1

  Jag tycker att denna lista är jättebra! Exakt så hade jag velat bli behandlad när jag drabbades av depression. Var sjuk i nästan två år men är idag frisk pga bra terapeut, mediciner och en fantastisk fast läkarkontakt. Det är otroligt viktigt att ha någon som ser helheten, tyvärr är det nog få som har en ”egen” läkare på det sättet.

  Det enda stora såret jag har kvar idag är att den stora majoriteten av mina nära vänner avslutade vår vänskap under tiden jag var sjuk. Jag var för krävande, tog mer energi än vad jag gav osv. De sveken kommer jag nog aldrig över. Det konstiga är att jag absolut hade förstått om någon inte orkat träffa mig, jag kunde också lyssna på andras problem. Så det är mitt sista tips:

  Försvinn inte bara, även deprimerade personer accepterar och förstår att du har mycket annat för dig och även måste se till att du själv mår bra i första hand. Förklara att du just nu har tid att äta lunch en gång i veckan, eller att du inte hinner ses just nu men att hen får ringa om det krisar t.ex. förstå att personen inte kommer att vara så här för evigt. Hen är jobbig och ältar just nu, men det är för att hen är sjuk och kommer till slut att bli sitt vanliga jag. Sätt hellre gränser så att du orkar vara kvar. Att bli övergiven mitt i sjukdomen är otroligt tungt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>