6 sätt att minska materialismen i barnens jul

Så här sista dagarna innan jul är det många som är mer eller mindre panikslagna över att de inte hunnit (eller kunnat) köpa tillräckligt många julklappar till sina barn. Känslan vi får av reklamannonser (som visas precis överallt) är att det inte är ‘riktig jul’ om vi inte har tusen paket under granen. Efter jul börjar jämförandet i skolan: Vem har fått mest? Vem har fått dyrast? Vem har rest längst? Det finns anledning att minska den materialistiska inställningen hos barn, och här är några punkter till hjälp.

jul

1. Gör en annan typ av lista

Oavsett om önskelistan skrivs till tomten eller till föräldrar och släkt, så fokuserar den ju på vad barnen vill ha – eller kanske till och med förväntar sig – under granen. Ju mer tid och tanke ägnad åt listan, desto mer fokus snurrar kring vad de ska , och desto starkare blir förväntan att jul handlar om att saker. Spendera mer tid på att skriva en lista på vad de vill ge till andra – eller hur de kan hjälpa andra: allt från kreativa pyssel de kan ge bort, till hur de kan muntra upp någon eller rent av göra någon ideell insats. Då förknippas julen med vad julen faktiskt handlar om: medmänsklighet.

2. Uppmuntra kreativitet

Visst är det en fantastisk känsla att kunna spendera egna pengar på att köpa presenter till andra – men det är också roligt att få ge bort något handgjort. Och med hjälp från Pinterest finns ingen begränsning för vad ni kan åstadkomma; kanske handgjorda smycken eller hembakat godis? Kanske kan barnen skriva kuponger som mottagaren får använda under kommande år (t ex ett löfte om att sköta disken, laga en trevlig måltid, eller vara extra snäll mot ett syskon – bara fantasin sätter gränserna)?

3. Skapa nya traditioner

Det finns ju redan en hel del traditioner kring jul, som inte handlar om shopping: att klä granen, baka pepparkakor och julgodis, gå i eller se på ett luciatåg… Själva julafton behöver inte heller vara centrerad runt vad som finns under granen. Du och din familj har alla möjligheter att skapa en julafton som passar just er – och möjligheter att ta bort fokuset på julklapparna till förmån för andra saker som gör julen så speciell: gemenskap, ljus och värme.

4. Överväg upplevelsepresenter

Ge barnen biljetter till något de skulle uppskatta, planera en dagstur någonstans, eller låt dem själva välja en aktivitet (fungerar på liknande sätt som kuponger). Jämfört med materialistiska presenter är upplevelser betydligt mer meningsfulla; de skapar minnen och glädjen varar längre.

5. Ideella insatser som självklar aktivitet

Många familjer lever redan ett utgivande liv – men kanske går det att göra något som infaller årligen runt jul? Att skapa en tradition som går ut på att hjälpa andra, och göra det till en grundläggande del i julen, kommer göra att barnen växer upp med en naturlig och automatisk inställning om att julen är en utgivande tid. Kanske kan du låta barnen bestämma vad ni ska engagera er i? Ju mer personlig och intressestyrd aktiviteten är, desto mer troligt är det att det kommer inifrån nästa år.

6. Låt tacksamheten gro

Du behöver inte visa bilder från kriget i Syrien för att barnen ska förstå att de har mycket att vara tacksamma för, men att ge dem lite perspektiv på livet är viktigt. Diskutera hur julen firas (eller inte firas) i andra delar av världen, och låt barnen reflektera över att det finns barn som inte har vad ni har. Använd tacksamhet som tema, och hjälp barnen komma ihåg små och stora tillfällen som är viktiga för dem. Påminn dem om att det inte är självklart att vara älskad och trygg. Tacksamhet för de små sakerna i livet skapar en grogrund för lycka.

Läs gärna: Pengar, materialism och shopping förstör våra barn

Källa: Psychology Today

Bild: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>