7 anledningar att inte jämföra sig med andra

Att ingen vinner något på jämförande är allmänt känt, och vi har till och med sett forskning på att kroppsuppfattning och hälsobeteenden kan påverkas negativt av jämförande i sociala medier. Men även om du tidigare har försökt ta dig loss ur jämförelseträsket kan alla behöva påminnas ibland; här kommer därför 7 enkla anledningar till varför jämförelser med andra är onödiga.

jamfora

1. Det är slöseri med tid

Tänk vad mycket annat – mer konstruktivt, produktivt eller roligt – du kan ägna dig åt om du helt slutade att notera andras liv och prestationer och jämförde dem med dina egna! Läs en bok, umgås med personer du trivs med, testa en ny hobby… listan på saker kan göras lång – och bestäms helt av dig själv!

2. Du ser bara det bästa

Vi vet det redan – och gör det förmodligen själva också – men måste påminnas om detta ständigt: I sociala medier visar människor upp sina bästa sidor. Om vi tror att dessa utgör hela bilden, blir vår bild av sanningen snedvriden – och omöjlig att jämföra sig mot.

3. Det någon annan tycker är kul av behöver inte vara det DU tycker är kul

Om du jämför dig med dina vänners olika upplevelser och påhitt på sociala medier kan det skapa en onödig press att göra samma saker – när det kanske inte alls är det du skulle tycka vara roligast, härligast eller mest utvecklande. Vi gillar olika saker och det är helt naturlig. Du bör alltid satsa på att göra det du vet eller tror kommer vara bäst för DIG.

4. Vi är bra på olika saker

Precis som vi tycker om olika saker så klarar vi av saker olika bra. Några är hejare på excel och siffror, några målar fantastiska teckningar. Vissa kan träna nästan hur mycket som helst och må toppen, andra är givna promenadkompisar för sin fantastiska förmåga att lyssna på andra. Någon lagar snygg mat, en annan hittar alltid det bästa boktipset. Och så vidare. Att vi har olika talanger och förmågor är ju egentligen något fantastiskt för mångfalden, men det gör också att det blir helt meningslöst att jämföra oss med varandra.

5. Det skapar onödig stress

Att tankarna ska upptas av varför du är en decimeter kortare än din kompis (svaret: dina gener, men du tänker kanske mest på hur mycket bättre hon klär i de där jeansen..?) medan du jobbar, betalar räkningar eller väntar på att tvätten ska bli klar är faktiskt bara för mycket. Stress har vi nog av i dagens samhälle – välj dina strider!

6. Andra beundrar dina kvaliteter

Vi är som sagt bra på olika saker, och tycker olika saker är roliga. Men det vi ser hos oss själva, eller gör själva, normaliseras till slut och verkar inte särskilt märkvärdigt. För någon annan kan det dock göra det! (Och att beundra andra för deras goda sidor är INTE dåligt – det är först när du börjar jämföra ditt eget värde mot någon annan som det blir negativt.)

7. Alla utkämpar sin egen strid

Det här vet vi också egentligen, men måste påminna oss om: alla går igenom svårigheter, alla har svagheter, alla kämpar med något i livet (stort eller litet). Att jämföra sig med – och undermedvetet vilja vara som – någon annan är bara dumt i ljuset av detta. Var tacksam för den DU är – och hantera dina egna strider så bra bara du kan!

Källa: proud2bme.org

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>