7 sätt att må bra i vardagen som egen företagare

Att se sin dröm eller idé utvecklas och lyckas är oerhört tillfredsställande. Men att driva eget företag kan också vara påfrestande och krävande. Det innebär hårt arbete, ofta med långa dagar och jobb dygnet runt. Många företagare bränner ut sig fortare än anställda. Att dessutom vara en högpresterande kvinna kan göra det svårare. Möjligheten att välja yrke, att välja vad man ska fylla sina dagar med, och att vara sin egen chef, gör dock ofta att det jobbiga vägs upp av känslor av lycka. Det kan hur som helst vara värt att se över vardagen och göra det bästa möjliga av dina arbetsdagar. Här är mina bästa tips!

egenforetagare

Sov när du ska sova och ät när du ska äta

Du behöver inte vara tillgänglig dygnet runt, även om det känns så. Precis som alla andra människor behöver du ordentligt med sömn och vara rädd om din dygnscykel. Här finns tips om hur du kan göra för att förbättra din sömn. Det är också lätt att ”spara tid” genom att äta framför datorn – vilket såklart inte är någon bra hjälp för magtarmsystemet som behöver lugn och ro för att smälta maten du äter. Se till att din lunch är lugn och stressfri, helst jobbfri, även om du bara unnar dig tio minuter vid maten och fortsätter jobba sedan. De tio minutrarna är värdefulla. Har du inte möjlighet att gå undan från datorn, sätt på något på Netflix och koppla bort tankarna från jobbet.

Ta det inte personligt

Blanda inte ihop ditt liv med ditt jobb – du är inte din idé (även om det ofta känns så). När man är passionerad över sitt jobb är det lätt att ta kritik personligt, men det gäller att komma ihåg att utan feedback kan inget bli bättre. Oavsett hur mycket bra du gör kommer det att höras negativa röster, och det kan kännas orättvist om det är obefogat. Gör en koll – kan du göra något bättre, kan du lära dig något av kritiken? Gör förbättringar, och fokusera sedan på all positiv feedback du fått och gå vidare.

Avsätt tid för att du ska må bra

Din arbetstid är din egen, vilket är det fina med att vara egen företagare. Avsätt tid för vad du än behöver för att må bra i kropp och själ. Kanske är det att ta dig tid att fika med likasinnade, njuta av en yogastund eller en promenad innan du startar dagen, eller att bara gå ut och sätta dig vid närmaste vackra ställe i naturen. Vill du träna på arbetstid är det ju du som är chefen! Precis som du lägger in möten och andra aktiviteter i kalendern kan du lägga in måbra-tid på regelbundna tider eller där det finns utrymme, som en naturlig del i arbetsdagen. Även om det handlar om korta insatser gör det mycket för hälsan.

Fokusera här och nu

Det är lätt att drömma sig iväg mot nya mål, att aldrig riktigt bara landa och vara nöjd och tacksam för de framgångar som nås på vägen. Men genom att göra det, genom att stanna upp och uppskatta vad du har och vad du åstadkommit, gör du dig själv en tjänst – du blir lyckligare och mindre stressad.

Våga ta plats och be inte om ursäkt

Förmodligen har du starka åsikter, om du driver din egen idé, och det kan skrämma en del människor. Tyvärr är det då lätt att backa. Beroende på vilken bransch du befinner dig i möter du kanske personer som har ”lilla-gumman-attityd” och det kan vara tufft att bemöta. Men om du tror på din idé och om du brinner för det du gör – var inte rädd för att ta den plats du kräver. Du har lika mycket rätt att göra det som alla andra. Våga stå för vad du tycker och vad du erbjuder, och gör det med auktoritet.

Sätt gränser

Det råder en viss kultur i samhället där det är prestigefyllt att vara upptagen – men så behöver det inte vara. Det är okej att få saker gjorda på kortare, mer effektiv, tid, och vara ledig eller göra annat resten av tiden. Heltid och procentantal är förhållningsregler inom arbetslivet, men är du egen så behöver du inte tänka så. Se till att vara effektiv när du har (egenbestämd) arbetstid: gör en sak i taget, använd listor eller andra verktyg om du behöver, och stäng ner sociala medier och andra saker som distraherar. När du sedan är ledig: se till att jobbet stannar på jobbet. Har du ett kontor – stäng dörren, jobbar du hemifrån – stäng av datorn. Gör tydliga avgränsningar för vad som är privat och arbete.

Var genuin

”Fake it till you make it” brukar man ju säga, men jag är övertygad om att företagare som vågar vara sårbara och genuina vinner på det i längden. För till slut syns det att det är fejk, att det inte finns så mycket bakom fasaden. Våga göra ditt företagande enkelt, transparent och genuint. Då får du kunder som väljer dig för den du är, inte den du vill vara men inte kan leva upp till. Dessutom kommer du må mycket bättre av att slippa oroa dig för att du ska bli genomskådad.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>