7 tecken på att du är stressad, och vad du kan göra åt det

Du vet att långvarig stress är dålig för dig – för ditt psykiska välmående såväl som för din kropp. Men vet du alltid om när du faktiskt är stressad? Tyvärr kan tecknen vara svåra att tolka och därmed åtgärder svåra att vidta. Här listar vi några av de känslor och ageranden som du bör ta på allvar – och vad du kan göra för att reducera din stress utifrån rätt tolkning.

stress

Ibland börjar jag städa hemma. Ja, alltså, jag gör det regelbundet för att hålla en anständig nivå av hygien och hemtrevnad, men ibland börjar jag städa-städa: som i ”torka av skåpsluckor utan synliga fläckar”, ”dammsuga två gånger i rad utan att ha spillt något”, ”spraya rengöringsmedel i köksvasken trots att det bara ligger vatten i den” och så vidare. Det låter värre än vad det är när jag skriver det så här – jag gör det faktiskt inte särskilt hetsigt eller tycker att det är stressande. Däremot vet jag att om det händer, så är det för att jag faktiskt är stressad – över något helt annat än eventuell smutsnivå i lägenheten.

Vi är alla olika – du har säkert dina stressignaler som du kan, eller inte kan, läsa. Dessa sju tecken är exempel på saker som kan ha en inneboende stress som grund:

1. Du får svårt att hantera dina nära och kära

Tålamodet med barnen försvinner, du blir ointresserad av dina vänners liv och ser andra människor som slöseri med tid. Du svarar irriterat eller argt när någon talar till dig.

Hantera det genom att: så länge stressnivån är hög, ta dig tid innan du svarar eller agerar i olika situationer. Fundera över hur din reaktion dels påverkar relationen till personen du har att göra med, dels hur mycket den har att göra med din egen stresskänsla; Svarar jag eller reagerar jag? helt enkelt. Försök att se till att det oftast är verkliga svar, snarare än reaktioner, du ger – och enklaste sättet att nå dit är att pausa lite innan du agerar.

2. Du börjar fokusera överdrivet mycket på ekonomisk framgång

När toleransnivån för andra människor (såsom kollegor) går ner, blir det en utväg att distansera dig från mänskliga relationer, och istället fokusera på ytliga, monetära.

Hantera det genom att: innan du går till jobbet, försöka visualisera situationer eller konfrontationer som kan inträffa. Medan du gör det: tänk dig själv som avslappnad och lugn. När den förväntande händelsen sedan eventuellt äger rum, påminn dig själv om din ”övningsomgång” och andas djupt. Om det behövs – räkna till 10 innan du svarar på ett mail eller i en diskussion.

3. Du tappar motivationen att ge din kropp vad den behöver

Näringsfattig snabbmat – eller ingen mat alls, framstår plötsligt som bra alternativ. Du använder koffein, socker eller alkohol för att hålla igång. Du tar dig inte tid för fysisk aktivitet och tar inte hand om din kropp.

Hantera det genom att: förbereda mat kvällen innan eller ta dig tid att äta bra och lugnt på andra sätt. När du är stressad ökar kroppens behov av fullvärdig näring, vitaminer och mineraler, så försök få i dig hela kostcirkeln i tillräcklig mängd. Stimulerande ämnen som koffein och socker ökar pressen på din inre system och minskar förmågan att hantera stress, så försök undvika sådana i överdriven mängd. (Om en god kopp kaffe och en kaka betyder en lugn stund och en själslig njutning kan dock detta väga upp eventuella andra fysiska nackdelar!)

4. Du vaknar väldigt tidigt

Du rycker till och är klarvaken redan vid 03:00. Detta är kroppens sätt att hantera stressig tider; genom att skicka ut en andrenalindos i systemet. Alternativt ligger du vaken på nätterna och trycker på mobilen eller surfplattan för att stävja tristessen – vilket gör att kroppens misstar ljuset från teknikprylarna för naturligt och ökar på vakenheten.

Hantera det genom att: ge dig själv teknik-förbud från 21:00! Och när du ska gå och lägga dig, försök minimera alla distraktioner, såsom mobiltelefoner nära till hands. God nattsömn är avgörande för att kroppen ska kunna stå ut med höga stressnivåer – minst 7 timmar är en bra grundregel (även om det såklart finns individuella skillnader). Om du ändå vaknar under natten: försök undvik att titta på klockan. Att vara medveten om tiden gör att din hjärna lätt drar igång problemlösning eller andra aktiviteter, vilket gör det svårt att somna om.

5. Din känsel ökar

Ljud, ljus och alla andra intryck, som egentligen är normala, verkar starkare och går dig på nerverna. Du blir tokig på personer som hostar eller har irriterande röster.

Hantera det genom att: ha tålamod! Känsligheten kommer minska över tid, om du äter bra, rör på dig och förbättrar din hälsa på alla sätt du kan.

6. Du blir mindre bekymrad om din egen säkerhet

Du kan komma på dig själv med att ha dåligt omdöme i situationer du i i vanliga fall skulle ha undvikit eller där du brukar agera försiktigt och avvaktande.

Hantera det genom att: minska din utsatthet för riskfyllda situationer (farliga, eller med risk för att påverka ditt liv negativt), tills du känner att du har bättre kontroll över ditt beteende. Om du känner på dig att du agerar irrationellt eller inte är ”dig själv” – försök avvika från situationen.

7. Du tror inte att du är stressad

Den där rapporten som behöver vara klar imorgon? Visst! Den där deadlinen som närmar sig? Självklart kommer du att hinna! Ett av de tydligaste tecknen på stress är att du tycker att du klarar dig jättebra – trots att allt (ovan) verkar tyda på något annat.

Hantera det genom att: inse att du faktiskt är i förnekelse (som visserligen kan vara en hjälpsam känsla när du inte vill göra en stor grej av något dåligt som händer i ditt liv, men som riskerar att göra saken än sämre i det långa loppet). Inse också att du kan behöva hjälp. Stress är en naturlig reaktion, som med rätt strategier kan kontrolleras och användas till din fördel. Du är inte ensam om att känna så här – du är bara mänsklig!

 

Kom ihåg att detta bara är några av, de mer vanliga, symtomen på att det finns stress med i bakgrunden. Kanske är du mer som jag – och börjar städa? Eller så pratar du mer och snabbare, får för dig irrationella idéer eller pressar dig för hårt i löparspåret. Lär dig att känna igen just dina tecken – för att kunna agera i tid, innan stressan gör större skada.

Källa: Healthista

Bild: Pixabay

Mer att läsa

5 kommentarer

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>