8 sätt att bemöta en narcissist

Har du en kollega, familjemedlem eller bekant som bara aldrig kan sluta prata om sig själv, hävda sig i alla sammanhang och därmed förminska dig eller det jobb ni borde få gjort? Det kan handla om narcissistiska personlighetsdrag, som är irriterande, men som faktiskt går att hantera. Här får du veta hur.

narcissist

Narcissism handlar om självupptagenhet, självförhärligande och överdriven tro på den egna förmågan. Alla människor har vissa narcissistiska drag; vi vill alla bli omtyckta och kan tycka om delar av oss själva, men de individer vars narcissism är en stor del av personligheten kan vara både irriterande och svåra att ha att göra med. Här kommer 8 tips nästa gång du tycker någons självcentrering blir besvärlig att hantera.

1. Ta reda på vilken sorts narcissist det handlar om

Man brukar dela in narcissister i två typer: grandiosa eller känsliga. Den första typen tror verkligen på sin egen överlägsenhet, medan den andra använder ett uppblåst självförtroende för att maskera en dålig självkänsla. Den känsliga narcissisten kan vara svårare att ”upptäcka”, men agerar likväl för sitt eget bästa. Grandiosa narcissister kan bli goda samarbetspartners, så länge ni båda jobbar mot samma mål.

2. Erkänn din irritation

Om någon ständigt höjer sig själv till skyarna och vill stå i centrum är det inte konstigt att du blir irriterad! Inse det och erkänn det, åtminstone för dig själv. Att förstå var din frustration kommer från kan ge dig den styrka du behöver för att sätta stopp på den.

3. Inse var beteendet har sin grund

Känsliga narcissister har ett behov av att må bättre i sig själva, vilket gör att de agerar manipulerande och störande, till exempel i en jobbsituation. När du väl insett att det i grunden handlar om osäkerhet kan du aktivt bekräfta och lugna personen, så att denne lugnar ner sig och kan fokusera på vad ni behöver få gjort. Det gäller dock att hålla en försiktig balans, eftersom för mycket bekräftelse kan leda till att de egocentriska tankarna får vatten på kvarnen.

4. Utvärdera sammanhanget

Narcissism är inget man slår på eller av helt och hållet; vissa situationer kan lyfta fram en persons narcissistiska drag tydligare än andra. Försök att förstå det aktuella sammanhanget och tänk på hur just detta lyft fram de irriterande dragen hos personen du har att göra med.

5. Tänk positivt!

Vissa narcissister tycker om att se andra personer lida. Om du tar åt dig och reagerar negativt kan det uppmuntra beteendet snarare än att få det att avta. Försök därför att inte verka irriterad, även om du är det. Dessutom, om du tänker på ovanstående punkter finns anledning till optimism – beteendet kan bli bättre utifrån hur du agerar!

6. Tappa inte ditt eget fokus

Det är lätt hänt att förlora känslan av mål och mening när en narcissist tar över situationen och ställer sig själv i rampljuset. Tänk på att du inte måste hänga med på allt personen gör eller säger, hur uppmärksamhetskrävande han eller hon än må vara. Försök hitta en balans mellan att köra på i din egen riktning, samtidigt som du ger personen bekräftelse att du sett och hört honom/henne.

7. Ha humor!

Ibland är det bäst att bara ignorera narcissism – men en annan strategi kan vara att bara skratta åt det. Du kan, då och då och utan att bli elak, poängtera hur opassande personens beteende faktiskt är, gärna genom ett lättsamt skämt. Speciellt grandiosa narcissister kan tycka denna typ av uppmärksamhet är bra – och kanske också hjälpsam för att inse det egna beteendet.

8. Förstå att personen kan behöva hjälp

Vissa narcissister har verkligen låg självkänsla och känner sig genomgående misslyckade. Sådana personer kan behöva professionell hjälp, både för att må bättre och för att lära sig att uppföra sig bättre tillsammans med andra.

Källa: Psychology Today

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

    Finns det någon självhjälp någonstans?
    Jag har försökt att ta itu med min självgoda demon i flera år utan några större resultat..

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>