8 tecken på att du är en perfektionist

Du kanske inte har en perfekt organiserad garderob eller löjligt noggrant sorterade papper på kontoret, men har du perfektionistiska personlighetsdrag kan de ändå påverka dig – och begränsa ditt liv. Kan du relatera till något av detta? Det kan jag…

Bild: Pixabay

1. Du tänker ”allt eller inget”. Saker är antingen rätt eller fel, bra eller dåligt, perfekt eller katastrof. Du tenderar att tänka i extremer istället för att se personligheter och situationer som något som förändras och utvecklas – till exempel tänker du ”Hon är elak” istället för ”Hon kan vara elak ibland”. Känner du igen tanken ”Jag har redan ätit en kaka idag, då kan jag lika gärna äta alla”?

2. Du litar inte på andras kompetens. Du delegerar sällan, eftersom du inte tror att andra kan göra saker ”ordentligt”. Andra kan uppleva dig som att du måste styra på mikronivå och att du är ett kontrollfreak, men du ser det som att du bara vill att jobbet ska bli gjort på rätt sätt.

3. Du har höga krav på andra och dig själv. Du tror att du alltid måste göra ditt bästa och förväntar dig att andra ska göra detsamma, och du är rädd för att andra ska se dig misslyckas.

4. Du har svårt att fullborda ett projekt. Eftersom du tänker att det alltid finns något mer du kan göra för att göra det bättre blir det sällan färdigt.

5. Du använder ordet ”borde” för mycket. ”Jag borde göra det här” … ”De borde göra det där”. Du har vissa ”regler” du anser att du själv och andra borde följa, och när dessa regler inte följs är du inte nöjd.

6. Ditt självförtroende baseras på hur du presterar. Du är även känslig för hur andra förhåller sig till dig – du strävar efter att allt ska vara felfritt och behöver bekräftelse från andra för att känna dig nöjd över dina insatser.

7. Du fastnar vid misslyckanden. Du har säkert gjort det mesta rätt, men fokuserar ändå på de misstag du gjort.

8. Du skjuter upp eller undviker situationer där du tror att du inte kan vara bäst. Det kan verka ologiskt, men många som har lätt för att skjuta upp saker är oftast perfektionister: de är rädda för att misslyckas. Du tänker ”Jag kommer nog inte kunna göra det perfekt, så varför försöka alls?”

Läs gärna våra många artiklar om perfektionism, och hur du kan hjälpa dig själv, här.

Källa: Psychology Today

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>