Ageism – socialt accepterad diskriminering

Feminism, rasism och främlingsfientlighet är heta potatisar. Det debatteras, bloggas, diskuteras om allt från kvotering till bortklippta scener ur Pippi Långstrump. Det finns dock en typ av diskriminering som alltför sällan hamnar på agendan: ageism, eller ålderdiskriminering. Jag har själv upplevt detta i både korta samtal och som ett krokben på vägen i min karriär.

Ageism - foto Magnus Caro

”Du som är så ung kanske inte vet något om det här”. Den äldre kvinnan ser tveksamt på mig där jag står iklädd arbetsskjorta och med famnen full av frukt som jag håller på att lägga upp i prydliga högar på mataffärens grönsaksavdelning. Hennes väninna har just förlorat sin man och nu vill hon köpa blommor, men – kunde denna bukett passa trodde jag? Det är sent på kvällen och därför dåligt med personal i butiken – bara ungdomarna kvar -, så nu tvingas kvinnan rådfråga mig – trots att jag knappt är torr bakom öronen. Vad kunde jag veta om sorg, liksom?

Mer än vad datumet i min legitimation kunde backa upp. Jag var 20 år gammal och hade för mindre än ett år sedan förlorat min 46-åriga pappa i en massiv stroke. Bara sådär, på mindre än ett dygn var han borta. Jag var 20 år gammal och hade inte bara förlorat en förälder utan även stora delar av min vänskapskrets, som inte visste hur de skulle hantera min förlust. Om jag visste något om sorg, så var det att blombukettens utförande, färgskala eller hållbarhet på köksbordet inte spelade någon som helst roll. En maskros och ett tyst deltagande, en hand på axeln eller ett telefonsamtal utan något som helst egentligt innehåll – det spelar ingen roll hur, bara du visar att du finns där. Den kvällen gav en alldeles för livserfaren 20-åring råd till en dam med åldern inne.

”Jag ser ju att du har drivet och marknaden för dig, men du är tyvärr för ung”. Arbetsförmedlaren visar ingen tillstymmelse till att vilja göra ett undantag för en 23-åring med en bra affärsidé och en universitetsexamen. Gränsen för att få gå starta-egetkursen är 25 år. Det står tydligen i mitt pass att det är bättre att låta mig gå arbetslös, än att låta mig gå den där kursen och få självförtroende och kunskap nog att kunna starta eget och bidra till samhället. Siffrorna på mitt körkort, några abstrakta små krumelurer, var det enda som stod mellan mig och den kunskap jag kände att jag behövde för att sätta mig själv i arbete, dra in skattepengar och stötta människor som behövde hjälp med kosten.

Det föll sig så att jag inte var arbetslös särskilt länge – kanske för att jag med min företagsamhet hade lyckats sticka ut bland högen av ansökningar genom att engagera mig ideellt i olika projekt. Ty för ideellt arbete behövs inga kunskaper i bokföring, ingen starta-egetkurs. Några månader senare förlorade kommunen en av sina potentiella skattebetalare till grannlänet, där jag fått en deltidsanställning som dietist. På min 25-årsdag firade jag att jag numera hade åldern inne! Uppdragen som jag blev erbjuden och hade kunnat ta på mig om jag stannat kvar i min hemstad och startat företag hade dock sedan länge passerat sitt utgångsdatum.

Vad säger egentligen åldern om en människa? Kan ditt personnummer berätta vad du har varit med om i livet, vad du lärt av dina erfarenheter, hur klok du är, hur stark du är? Att bedöma människor utifrån ålder verkar vara socialt accepterat. Så länge åldern för med sig självförtroende är detta något man kan hantera (även om man kan önska att ödmjukheten hos en del människor hade vuxit i samma takt som självförtroendet). Långt värre är det för människor som själva tvivlar på sin förmåga och sitt värde på grund av sin ålder, och därför ger upp innan de börjat. Min mamma hoppade förresten fallskärm och tog körkort när hon var 50 år gammal. Mäh! Gör kärringar sånt?

Foto: Magnus Caro

Text: Annica Långvall

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>