Ägg: vad innehåller de egentligen?

Det är tradition i Sverige att man äter ägg under påsken. Många vet förmodligen att ägg innehåller kolesterol (vilket kanske avskräcker en del från att äta ägg). Men ägg har också många fördelar.

egg

Protein
Alla essentiella aminosyror finns i ägg. Med essentiell menas att de måste tillföras via maten och är livsnödvändiga för kroppen. Därför är ägg en utmärkt källa för protein.

Fett
I äggulan finns 17 % fleromättat fett vilket också är essentiellt för kroppen. Det finns många ägg med förhöjd halt omega-3, beroende på vilken utfodring man gett hönsen. Kolesterolet utgör 5 % av fettinnehållet i gulan. Kolesterolhalten och äggkonsumtion är något som ständigt diskuteras men i dagsläget rekommenderar Livsmedelsverket att ett ägg om dagen fungerar för friska personer.

Kolhydrater
I äggvitan finns 1 % glukos.

Vitaminer och mineraler
I framförallt gulan finns vitamin A, B, D, E och K. En del äggulor har en starkare orange färg, vilket beror på att fodret som getts till hönsen innehåller karotenoider (astaxantin). Dock innebär det inte att den mörkare äggulan i sig är mer rik på vitamin A (jämfört med andra ägg), eftersom astaxantin inte är ett förstadium till vitamin A. Ägg är också rika på flertalet mineralämnen som järn, kalium, kalcium, selen, koppar, magnesium och zink.

Det finns otroligt mycket man kan göra med ägg bortsett från att äta dem som de är. Vill man vara försiktig med konsumtionen gör det i regel ingenting om det blir lite mer under en helg. Njut av äggen under påsken!

Källa: Livsmedelsvetenskap, Lena Jonsson mfl. Studentlitteratur 2007.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>