Akvarium fungerar som hälsobringare

Att vistas i naturen har länge sammankopplats med förhöjt välmående, men alla har inte möjlighet att besöka en skog eller promenera i öppna landskap. Nu visar ny forskning att det kan räcka med ett akvarium.

akvarium

Du har förmodligen stött på akvarium i olika slags väntrum, tänkta att ha en lugnande effekt – men faktum är att man inte förrän nu på riktigt studerat vilken effekt undervattensmiljöer har på människans mående.

I samband med att en stor bassäng vid National Marine Aquarium vid universitetet i Plymouth skulle göras om fick forskare möjlighet att undersöka hur olika sammansättningar av vattenmiljöer påverkar individer. Det visade sig att människor som tittar in i ett akvarium får sänkt blodtryck och plus. Ju fler fiskar akvariet har, desto bättre effekt på koncentration och humör har det.

Stora akvarium används idag främst som utbildning och underhållning, men denna studie visar att det kan finnas fler fördelar, speciellt i dessa tider av höga stressnivåer och trånga stadsmiljöer. Personer som inte har tillgång till naturliga omgivningar utomhus kan på detta sätt få liknande hälsoeffekter som tidigare uppvisats för friluftsliv.

Några 500 000-literstankar är kanske inte aktuellt i väntrummet hos din tandläkare eller på ditt jobb, men stöter du på en mindre variant – passa på att vila blicken på fiskarna en stund. Det kan göra dig mer gott än du anat.

Källa: University of Exeter

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>