Egenföretagaren Alina Ellström trivs med att vara beroende av sociala medier

I en grön soffa, med tända värmeljus och två rykande färska koppar kaffe sitter jag med Alina Ellström från Nyköping. En helt vanlig, men ovanlig, tjej med två barn och eget företag berättar öppenhjärtigt om sina passioner, sin syn på hälsa och på de förväntningar vardagen medför.

Foto: Johanna Arogén

Det här med krav är inget nytt för Alina, som driver eget företag samtidigt som hon har en treåring och en nyfödd hemma. Hon påstår sig inte ha hittat balansen, och känner heller ingen stress över att göra det.
– Det är ett äventyr. Man lär känna sig själv eftersom man förändras med allt som händer i livet. Jag är en helt annorlunda Alina än för några år sedan. Jag har blivit smartare och nu vet jag vad jag inte vill.

Precis som de flesta andra lever Alina tätt ihop med sin telefon och sociala medier, vilket hon inte kan vara utan.
– Jag har hela mitt jobb i telefonen och har koll på den hela tiden, även på nätterna. Jag kan inte föreställa mig livet utan alla sociala medier och småtrivs faktiskt med att vara lite telefonberoende och stressad.

”Jag småtrivs faktiskt med att vara lite telefonberoende och stressad”

Alina ler lite finurligt och inser att det låter konstigt – men påpekar att det inte påverkar henne negativt. Och jag tror henne. Vi är många som är mer eller mindre beroende av våra telefoner och sociala medier, utan att det behöver vara ohälsosamt. Vår generation tål det, verkar det som.

Vi återgår till att prata om det här med krav, och den småtrötta nyblivna tvåbarnsmamman framför mig berättar hur hon ser på det.
– Om man ställer för många krav på sig själv slutar man njuta. Då blir livet en checklista man ska fylla i och det är meningslöst. Om man missar de fina höstträden för att fokus ligger på att man ska vara perfekt, då gör man fel.

Som det här med träning, vilket Alina själv anser sig vara dålig på att få till och försökt hitta andra sätt att må bra på.
– Jag är en alldeles för oregelbunden person för att gå på gym och måste få vara flexibel. Man ska göra det man trivs med, annars är det bara torture. Jag äter regelbundet, njuter av mina barn och vänner, läser inredningsbloggar. Jag blir så inspirerad av människor som gör det de drömmer om.

För Alina är familj och vänner det viktigaste, och hennes prioritet är alltid att hitta tid och kapacitet för att kunna njuta av de människor hon har omkring sig även om hon är trött, arg eller orolig för ekonomin. Ett knep hon lärt sig är att inte vara rädd för att be om hjälp.
– Vi har ingen nära släkt i närheten, men tack och lov har jag vänner jag kan be om hjälp av. Jag trodde jag kunde klara allt själv men till slut fick jag inse att det var omöjligt.

”Jag är en alldeles för oregelbunden person för att gå på gym”

Alina föddes i Ukraina, flyttade till Polen för att plugga när hon var 18 och stannade där i 6 år. Hon träffade sin blivande man, svenske Carl, på nätet.
– Jag läste en kurs i journalistik och gjorde research på nätet om ett finskt band. Det var svårt att hitta material om dem och jag fick fråga folk på forum. Carl svarade och efter 10 dagar kom han till Polen. Något år senare gifte vi oss.

Alina flyttade med Carl till Sverige för fyra år sedan och fick trots utbildning svårt att få jobb. Hon ville därför starta eget och fick sin idé om att sälja ekologisk textil när hon födde sitt första barn.
– Jag vill att barn får sova på bra textilier, att de är friska. Vi spenderar nästan hälften av våra liv i sängen och då ska man skapa en lugn och trygg omgivning. Jag skulle vilja att köpbeteendet bland mammor förändras och att de ska förstå att det är bättre att köpa två bäddset som är bra än tio billiga. Egentligen blir det samma kostnad, men du betalar för ditt barns hälsa också.

Vad är en Livskick för dig, Alina? frågar jag till sist.
– När någon från hjärtat säger att jag är bra på någonting och när mina barn kramar mig och säger att de älskar mig, svarar hon.

Faktaruta
Namn: Alina Ellström
Ålder: 29 år
Bor: Nyköping
Gör: Ägare och konceptansvarig Sov-gott.se
Familj: Make Carl, sonen Erik 3 år, dottern Freja som föddes 14 september
Blogg: beautyindetails.com

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>