Alkoholfritt rödvin sänker blodtrycket

Att rött vin kan vara fördelaktigt för hälsan har det pratats mycket om på senare tid. Nu har en ny studie fastslagit att även alkoholfritt rött vin har den effekten – om inte ännu bättre.

En grupp män som låg i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdom deltog i studien. De som drack alkoholfritt rött vin varje dag under fyra veckor hade högre nivåer av kväveoxid i blodet. Kväveoxid hjälper till att sänka både systoliskt och diastoliskt blodtryck, och hjälper blodkärlen att slappna av och utvidgas så att mer blod når kroppens organ, även hjärtat.

Tidigare forskning har visat att polyfenoler som finns i rött vin sänker blodtrycket hos djur, men effekterna som etanol (alkohol) och polyfenoler har på människors blodtryck har ännu inte kunnat påvisas.

I den här studien undersökte man vilken effekt rött vin och alkoholfritt rött vin har på blodtrycket och halten kväveoxid hos personer som är i riskzonen för hjärtsjukdom.

Man tittade på 67 män med diabetes eller minst tre riskfaktorer för hjärtsjukdom, som alla åt en liknande diet plus en av dessa trycker: alkoholfritt rött vin, 3 dl rött vin, eller mindre än 1 dl gin. Deltagarna delades upp i tre behandlingsperioder, där varje period varade i fyra veckor så att varje deltagare kunde prova alla drycker tillsammans med sin kosthållning.

Samma mängd polyfenoler återfanns i både det röda vinet och det alkoholfria röda vinet. Polyfenoler är antioxidanter som är kända för att ha många fördelar för hälsan, t ex sänka blodtrycket, motverka cancer och minska risken för hjärtsjukdom genom att eliminera fria radikaler som skadar cellerna i kroppen.

När deltagarna drack rött vin såg man väldigt liten minskning i blodtrycket, och medan de drack gin syntes ingen förändring alls. Under perioden då de fick dricka alkoholfritt rödvin ökade nivåerna av kväveoxid vilket resulterade i en ordentlig sänkning av männens blodtryck – och kan minska risken för hjärtsjukdom med 14 % och risken för stroke med 20 %.

Alkoholen i rött vin förhindrar kroppens förmåga att sänka blodtrycket, även om det innehåller de polyfenoler som är den avgörande faktorn för att ha fördelar för hälsan.

Källa: Dealcoholized Red Wine Decreases Systolic and Diastolic Blood Pressure and Increases Plasma Nitric Oxide
Gemma Chiva-Blanch, et al. Circulation Research September 2012 doi: 10.1161/CIRCRESAHA.112.275636

Bild: Livskick

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>