”Alla har ett ansvar över vad man väljer att publicera på sociala medier” – Intervju med Amanda Åsén (GRL PWR STHLM)

Den mediala värld vi idag lever i påverkar oss alla. Det är lätt att glömma livets verkliga värden när allt handlar om att lägga upp rätt bild på Instagram och sociala media bidrar till att många som mår dåligt mår sämre. Detta vill Amanda Åsén, med egen erfarenhet av depression och låg självkänsla, ändra på. Genom att agera på… sociala media.

amanda

Amanda Åsén är en 25-årig göteborgare som bott i Stockholm de senaste 4 åren. Hon pluggar heltid till lärare på Stockholms universitet och arbetar vid sidan av som gruppträningsinstruktör på SATS. Dessutom driver hon projektet GRL PWR STHLM – ett samlingplats i sociala media för unga tjejer som har eller har haft det tufft på olika sätt – eller de som helt enkelt känna tjejkraft tillsammans med andra. Ämnen som psykisk ohälsa, karriärsdrömmar, självkänsla och självförtroende blandas med ”vardagstugg” om livet i stort och smått – på både blogg, Twitter och Instagram.

Hur uppstod GRL PWR STHLM?

—Jag kom på idéen när jag satt på tåget från Göteborg till Stockholm. Jag är en tänkare: jag reflekterar ofta över mina egna tankar, analyserar människor jag möter och beteenden i olika situationer. Idag kretsar mycket kring sociala medier och många gånger kan jag tycka att det är fel typ av konton som får uppmärksamhet. Jag kände att det saknades något äkta, något ärligt, ett öppet forum för tjejer att hämta motivation och inspiration gällande ämnen som berör och skapar diskussion. Igenkänning och gemenskap är två ledord. Mitt mål är att förändra attityder: att uppmuntra istället för att trycka ner. Alla har en ryggsäck att bära på och man vet aldrig vad någon annan har gått igenom.

—Min absoluta dröm är att skapa ett forum för tjejer där allt som kallas tabu och jantelag inte existerar. Jag vill normalisera olika hinder som tjejer med stor sannolikhet kommer och/eller redan har stött på någon gång i livet. Genom att bryta tabun och skapa en större öppenhet kan vi hjälpa till att fånga varandra när vi faller i livets oförutsedda fallgropar.

Vi på Livskick ser oss som en ”motståndsrörelse” mot alla krav övrig media lätt lägger på oss. Kan du identifiera dig med den tanken?

—Absolut! Jag är trött på alla orimliga krav och ideal som media speglar. Jag är en tjej som redan ställer höga krav på mig själv och måste därför påminna mig om att inte jämföra det jag har och vad jag har åstadkommit med andra.

grlpwrsthlmVad ser du som det största problemet för unga som växer upp i dag?

—Utan att tveka den mediala värld vi lever i. Utvecklingen har gått otroligt fort: på bara några år har internet blivit mer lättillgängligt, vilket har gjort att man knappt hunnit ifrågasätta eller ta ansvar för konsekvenserna av det. Det är lätt att glömma vad livet egentligen handlar om, när t.ex. Instagram går ut på att exponera sitt liv och sig själv utifrån en bild man vill att andra ska ha av en: man strävar efter bekräftelse genom likes och kommentarer. Det kan vara både stressande och ångestframkallande. Det går att gömma sig bakom en påklistrad fasad som spelar lycka, framgång och en okomplicerad vardag, men i slutändan är det den verkliga personen bakom alla bilder som förlorar sig själv i illusionen. Alla bär ett ansvar över det man publicerar via sociala medier eftersom det kan vara en bidragande del till det sjuka ideal många påverkas av.

På vilket sätt tror du att ditt projekt kan motverka detta?

—Jag tror och hoppas att mina texter kan få tjejer att släppa den ytliga garden, att lyfta blicken för att våga möta livets toppar och dalar; för det är så verkligheten ser ut. Ingen människa är lycklig 24/7, 365 dagar om året. Det går att söka bekräftelse både snabbt och effektivt via sociala medier, men den verkliga lyckan kräver mer arbete än så. Det är farligt när man blir bortskämd av snabba kickar i form av vad andra tycker. Vad hände med att se till sitt egenvärde först?

Ser du någon risk i det du gör – kan man tala FÖR öppet om psykisk ohälsa eller visa bilder som väcker fel saker hos fel personer?

—Jag tror det är skillnad att tala för och om något. Jag kan bara utgå från sunt förnuft och vilket budskap jag vill sända ut. Alla har ett ansvar över vad man väljer att publicera på sociala medier och detta är något jag tänker på var gång jag skriver en text gällande tunga ämnen som t.ex. psykisk ohälsa.

När du mådde som sämst: hur tror du att du hade upplevt GRL PWR STHLM?

—Positivt! Jag försöker nämligen inte förminska eller försköna verkligheten eller känslor. Jag hoppas att de som följer GRL PWR STHLM upplever att det jag skriver kommer från hjärtat och har ett syfte att belysa & sprida kraft.

Vad önskar du uppnå med det du gör idag?

—Att kunna arbeta med GRL PWR STHLM på heltid. Jag vill föreläsa om psykisk ohälsa, ideal, självkänsla och självförtroende. Jag vill vara en inspiratör för tjejer genom att vara ärlig om mina toppar och dalar.

Hur ska vi bli fler som vågar gå emot strömmen?

—Genom att våga tala om sådant som vi idag sopar under mattan! Ju fler vi är som vågar tala, desto fler blir vi tillsammans i kampen mot att bryta tystanden.

 

Hitta Amandas hemsida här, där du också kan ta del av länkar till hennes projekt i andra sociala medier

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>