Allt för hälsan 2013 – några glimtar & trendspaning

Allt för hälsan. Under flera dagar samlas träningsfolk, forskare och utställare på Stockholmsmässan, Älvsjö. Mässan antas slå rekord i antalet besökare, och man kan inte annat än säga att det är populärt och spännande. Hälsoområdet är brett och mässan delas in i Kost & Energi, Träning & Motion, Naturlig Skönhet, Kropp & Själ och Behandling & Relax.

Som besökare har du flera aktiviteter som du kan vara med i, och man uppmanas komma i oömma kläder, vilket ger mässan ytterligare en dimension – från tanke till direkt handling. Du kan testa yoga i Yogagläntan, du kan prova gymredskap och nyheter, du kan smaka på olika produkter och du kan förkovra dig i de seminarier som går under alla dagar.

Livskick var med på Fettskolan under fredagen, där vi fick ta del av vetenskaplig fakta när det gäller fett, och hur vårt fettintag påverkar vår hälsa. Det var både högt och lågt – från presentationer av vetenskapliga studier (hur exempelvis Medelhavsdiet haft goda resultat på hjärt- och kärlsjukdomar) till att diskutera LCHF och 5:2 dieten. Talarna var både från Livsstilsmottagningen på KI och från Livsmedelsverket. Frågorna som ställdes av publiken handlade mycket om den enskilda individens val: vad ska man steka i? Behöver man äta omega-3 om man äter fisk? Det var också intressant att panelen lyfte bloggars och digital medias påverkan, och hur sjukvården bör samarbeta över gränserna och vice versa.

Några trender

Träning och motion som ska vara på dina premisser. Som exempel kan nämnas Världens Roligaste Träningsbok (HOI förlag 2013), där PT:n Magdalena Bibik tillsammans med sin make Janne Westerlund får till det, trots milsvida skillnader i syn på kost och träning. Att använda humor är ett grepp som också visar på att hälsa är så mycket mer än att lyfta skrot och räkna kalorier.

Kost är individuellt. På Fettskolan nämndes att det finns lika många dieter som det finns människor, och det var ett befriande budskap. Det innebär att du tittar på vad som fungerar för dig, och utgår ifrån dig själv, istället för att stressa över kvällstidningars budskap.

Bloggar blir hälsoförmedlare. Bloggar har länge varit på tapeten. Hur kan sjukvård, friskvård och bloggar mötas och samarbeta?

Träning ska vara flexibel och gärna gemensam. Från gymkort till hemmagym. Från inne till ute. Träning ska kunna hända här och nu, närsomhelst, varsomhelst. Människor tränar i parker, använder sig av bänkar och uppskattar när staden bygger ett utomhusgym.

Mjuk och hård träning. Samtidigt. Både den tunga träningen, såsom Crossfit och funktionell styrka, har en motpol som kompletterar. Detta tar gymmen fasta på. Se på Soma Moves kontra Crosstraining. Eller Crossfit kontra Bikramyoga. Inte antingen eller. Utan både och.

Ett lyft för årets Allt för hälsan (Livskick har rapporterat flera år i rad) är Be your best convention. Under lördagen har träningsevent.se anordnat ett konvent som lovar mycket träning , gemenskap och glädje. Det, om något, är hälsa.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>