Ångest 2013

Jag tittar mig runt på stranden. Och undrar: går alla dessa unga tjejer/vuxna kvinnor verkligen runt och drar in magen? Har de ångest just nu? Känner de att värmen är underbar och att det är skönt att sola och bada, eller ligger deras fokus på hur de ser ut? Tycker de att det är kul att leka med sina barn och gott att fika med sina vänner, eller tänker de bara på hur operfekta deras kroppar är?

strand, bikini, beach, ångest, komma i form, träna, dieter, sommar, njuta, lida, avklätt, bada, sola, fokus, kropp, smal, tjock, ideal, perfekt

Jag ser i alla fall INGEN som är ”perfekt”. Om perfekt är som idealet man ser i tidningar alltså, eller var man nu hittar dessa bilder som får en att bli så manipulerad och helt knäpp i huvudet.

Jag tycker att alla som är på badplatsen idag verkar ganska glada! Det kan ju knappast vara så att de jämför sig med andra. Det är ju helt ologiskt. För som sagt – INTE EN ENDA av dom som är här, varken idag eller igår eller förra veckan eller nästa år, ser sådär perfekt ut i verkligheten. Så vad är poängen med att känna sig för tjock?

Strand. Bikini. Orden som väcker skräck.

Jag tycker att det här är fruktansvärt, för när jag hör mig för bland de jag känner så verkar det ändå vara ganska vanligt; man skäms över sin kropp och känner sig inte nöjd med sitt utseende. Det stämmer tydligen – det finns ganska många som faktiskt inte alls tycker att det är härligt att vara på solsemester. Det verkar vara sant, riktigt dåliga självkänslor ligger under ytorna. Människor har verkligen ångest. Det fokuseras på det yttre istället för djup glädje över livet. Sorgligt.

Ska det behöva vara så? Det är ju sommar! Människor hindras ju från att njuta. De går miste om en del av denna fantastiska årstid. Varför?

Jag tittar mig runt och kan inte låta bli att fundera vidare… Beach 2013. Beach 14. 15. 16. Alla år. Vareeeeviga år ska man under hela hösten, vintern och våren kämpa för att ”komma i form” till någon slags säsong då alla ska visa vad de går för i bikini. Man ska både svälta sig själv, hoppa på ett flertal dieter, göra så många sit-ups och plankövningar man hinner, må dåligt efter alla högtider där man oftast trycker i sig både det ena och det andra ”onyttiga” och tvinga sig själv till att gå till gymmet och träna som en galning.

Hur mår folk egentligen? Jag blir orolig!

Tre årstider av fyra. Varje år. Då ska man helst lida och vara hård mot sig själv, för att sedan passa in under sommaren. Den fjärde årstiden är alltså också fylld av lidande – ångest över att inte ha uppnått sina orimliga mål. Beach. Viktiga grejer. Där stannar mina tankar upp lite och börjar räkna – hur många gånger per sommar är man egentligen på stranden då?! Jag kan räkna upp mina tillfällen den här sommaren på min ena hand. Och då är jag ändå en person som älskar stränder. Och den här sommaren har vi haft tur med vädret.

Så man ska jobba hårt i 10 månader för att kunna åka och bada ett fåtal gånger under 2 månader. Och dom gångerna tycker man ändå att man är så ful att man inte duger, och väljer därför att ha på sig en klänning för att dölja allt.

Näe, nu får det räcka. Världen har problem.

Foto: Dennis Arogén

Av Licette Arogén

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>