Anhörigperspektivet i rampljuset: Oscarsnominerade vardagshjältar

Att vara sjuk är svårt. Att vara anhörig till någon som är sjuk kan vara minst lika svårt. Nu uppmärksammas detta faktum till och med på galornas gala: anhöriga tar stor plats bland oscarsnomineringarna för 2015.

oscar

När någon blir sjuk söker personen hjälp. I Sverige har vi länge haft ett relativt väl utbyggt trygghetssystem i form av sjukvård och sociala insatser för att underlätta vid sjukdom – fysisk som psykisk. På senare år har dock intresset för vård vidgats till att även handla om personerna runt omkring den sjuke – de anhöriga. Forskning visar att närstående personer själva riskerar att drabbas av ohälsa om inte deras perspektiv också tas med i beräkningen. Sedan 2009 står det därför inskrivet i socialtjänstlagen att socialtjänsten ska erbjuda vård och stöd till drabbades anhöriga.

Anhörigperspektivet har inte bara rönt forskningsintresse, utan också uppmärksammats allt mer både i populärvetenskap och underhållningsmedia. Tidningar gör reportage om att leva med någon som har en obotlig sjukdom; reklamen visar anhöriga till cancerdrabbade; i morgonsoffor pratas det om barn till psykiskt sjuka föräldrar; och SVT tillängade en hel programserie till anhöriga till missbrukare (Djävulsdansen, hösten 2014). Och nu har trenden också nått till trendernas epicentrum: Hollywood – och närmare bestämt Oscarsgalan.

The Theory of Everything
Att drabbas av en svår – kanske obotlig – sjukdom, eller ett annat trauma, är ett hårt psykologiskt slag, som därmed kan göra sig dramatiskt snyggt på filmduken. Eddie Redmeyne (bästa manliga huvudroll) får visa prov på detta i rollen som Stephen Hawking i filmen The Theory of Everything (bästa film). Men frågan är om filmpubliken – och recensenterna – ändå inte berörs mest av Felicity Jones (bästa kvinnliga huvudroll) i rollen som Stephens lojala hustru, som genom hans gradvisa försämring kämpar vid hans sida; mot läkarna, med vardagen, för deras gemensamma barn. Och för kärleken som hon fortfarande hyser för mannen – inte sjukdomen – hon valde.

American Sniper
På samma sätt är det Sienna Miller (bästa kvinnliga biroll), i rollen som fru till den plågade krigshjälten Bradley Cooper (bästa manliga huvudroll) i filmen American Sniper (bästa film) som vinner flest sympatier.

Boyhood
Sympatin – och frustrationen tillsammans med – rollfigurerna i livsdramat Boyhood (bästa film) blir också påtaglig när mamman i filmen, Patricia Arquette (bästa kvinnliga biroll) gång på gång faller för fel sorts män; missbrukare och hustrumisshandlare. Att leva tillsammans med så problematiska personer, sjuka i alkoholism eller andra psykiska besvär, går ut över barnen, vars riktiga far – Ethan Hawke (bästa manliga huvudroll) till en början är för ansvarslös och hjälplös för att kunna ingripa.

Still Alice
I filmen Still Alice är det mamman och frun som är den sjuka – och det omöjligt att inte känna med Julianne Moore (bästa kvinnliga huvudroll) i hennes insikt kring och kamp mot den alzheimers som drabbat henne. Men utan scenerna mot maken eller dottern, i sin sorg som anhöriga hade dramat ändå blivit plattare; sjukdom drabbar så många fler än den sjuka, och här blir det smärtsamt tydligt.

Wild
I Wild (bästa film), där Reese Witherspoon (bästa kvinnliga huvudroll) tar oss med på en 3 månader lång vandring i vildmarken, är det snarare efterspelet efter en sjukdom som ligger i fokus; Cheryls mor har hastigt gått bort i cancer och hennes vandring är en väg ut ur den livskris som följer. Relationen till den sjuka modern, Laura Dern (bästa kvinnliga biroll) får vi se i återblickar.

Vem som vinner guldstatyetten den 22 februari återstår i skrivandes stund att se. Men egentligen borde priset gå till alla de verkliga anhöriga där ute – de som dag efter dag vårdar och älskar och kämpar för sina nära. Och samtidigt är nog inte guld i form av en mansfigur det som behövs – utan guld i form av omtanke, förståelse och – i många fall – egen vård och stöd. De behöver det lika mycket som den som är sjuk. De förtjänar det lika mycket som den som är sjuk.

Läs också: När någon du älskar är sjuk: Stödgrupper för anhöriga

Källor:
Moviezine
SVT
Karolinska Institutet
Socialstyrelsen

Bilder från Wikipedia.

Mer att läsa

5 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>