Är det nödvändigt att jaga ”nyttigaste” julbordet?

De senaste veckorna har jag vid ett flertal tillfällen i media, bloggar och bland bekanta stött på denna jakt på ett ”nyttigt” julbord. Oftast handlar det om hur man uppnår minsta möjliga kaloriintag på en jultallrik. Jämförelser av livsmedel görs, och det anges vad som är okej, bra, dåligt, nyttigt och onyttigt att äta. Vad man ska vara försiktig med och vilka rätter man gör bäst i att skippa helt.

julbord

Detta kan jag tyvärr inte bemöta på annat sätt än med en stor suck. Helt ärligt. Hur många julbord äter vi på ett år? För egen del brukar det bli två stycken. Eventuellt tre om jag har tur och blir utbjuden. Jag kan tänka mig att det blir ett par fler för vissa, men jag tror de allra flesta av oss kan räkna antal julbord per år på en hand. Med tanke på den statistiken känns faktiskt jakten på ”ett nyttigt julbord” direkt onödig. Då anser jag att det fokuseras på fel saker.

Att lägga fokus på de få jultallrikar vi intar på ett år tycker jag är att gå in och peta på detaljer. Risken är att det gör mer onytta än nytta. Att det skapar hets, dåligt samvete och bidrar till en stress över julmaten som vi inte behöver ha och som ingen mår bra av. I denna strävan efter ett näringsmässigt perfekt julbord tenderar vi dessutom glömma bort matglädjen. Den viktiga matglädjen som för mig innefattar både själva maten och allt runt omkring. Till exempel den betydelse maten har för vårt sociala liv. Mat finns liksom med i alla sammanhang från vår födsel till dess att vi lämnar jordelivet. När vi är glada, ledsna, friska, sjuka och när vi vill fira något.

Det är den biten jag skulle önska att vi istället lyfte fram. Jag tycker matglädje står för ett slags helhetsperspektiv på hälsa som säger mer än antal kalorier och livsmedelsjämförelser. Min erfarenhet säger att hittar vi matglädjen, finner vi även en balans (både själslig och näringsmässig) som får oss att må bra och som är svår att upptäcka så länge vi fokuserar på allt vi ”inte bör äta”.

Låt denna jul bli en tid då vi tänker på det positiva kring en måltid, ägnar tid till personer som betyder mycket, tänder ljus och njuter av härliga dofter och smaker som hör julen till. Då vi strävar efter matglädje och omfamnar den hårt när vi hittar den. Tar med den in i nästa år. Varje dag. Varje vecka. År ut. År in. Vår kropp och själ förtjänar det och kommer förmodligen tacka oss med välmående.

Av Lina Abrahamsson, leg. dietist

www.matsaklart.se

Bild: SXC

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>