Är du närstående till någon med ångest? Så kan du hjälpa

Ångestsyndrom kan vara handikappande, isolerande och oerhört begränsande för den som lever med det. Att ha personer runt omkring som stöttar kan vara avgörande, men ibland är det svårt för närstående att veta hur de ska bete sig för att hjälpa. Här är några saker som personer med ångestsyndrom själva uppgett att de önskar deras närstående visste.

Bild: Pixabay

Det bästa du kan göra är att lyssna

”Du behöver inte ha alla svar, och ibland kan du inte hjälpa – hur mycket du än vill det. Lyssna bara. Låt mig veta att du finns där, ge mig utrymme när jag behöver det och ge mig en kram om jag behöver det.”

Bekräfta min ångest istället för att sopa den under mattan

”Behandla den inte som något som går över eller som om den inte existerar. Försök att uppriktigt förstå att om jag kunde få ångesten att försvinna, skulle jag ha gjort det.”

Säg inte att jag ska lugna ner mig

”Att säga ‘Lugna ner dig’ är ineffektivt (och irriterande). Jag är 1000% medveten om att min ångest är irrationell. Att du säger det till mig stänger inte av min hjärna.”

Ta det inte personligt

”Min ångest handlar inte om dig, även om du tror att du satte igång den. Jag känner mig bara extremt överväldigad. Erbjud mig istället något som kan distrahera mig från eller ta udden av ångesten. En del av den sitter i hjärnan och kan inte bli avhjälpt – men yttre faktorer kan det. Ge mig en utväg (t ex ta med mig ut på en promenad), eller något annat som du vet kan minska mina symtom.”

All ångest är inte lika

”Vissa av oss vill ha fysisk närhet, andra vill ha utrymme. Lär dig vad som fungerar för just mig så kommer du kunna hjälpa mig bättre.”

Tålamod är viktigt

”Tålamod är verkligen en dygd. Du kanske inte alltid förstår min ångest, men om du visar kärlek och medkänsla för att jag känner som jag gör är det allt.”

Öka din kunskap om ångest

”Om du vet hur ångest fungerar är det lättare för oss båda, och stötta mig på samma sätt som om jag hade haft en fysisk sjukdom.”

Påminn mig om att det inte är skamligt att söka vård

”Uppmuntra till att söka vård så att jag får ordentlig hjälp. Det kan rädda mitt liv.”


Har du någon att prata med? Om inte, vänd dig gärna till Mind, Tjejzonen eller SPS.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>