Är gojibär bara placebo?

Gojibär marknadsförs ofta som en ”superfood” och ska innehålla extra mycket antioxidanter och näringsämnen. Detta utan egentlig vetenskaplig grund. Nu har en studie visat att de eftertraktade bären har samma näringsinnehåll som andra frukter och grönsaker, och egentligen mest har en placeboeffekt.

Forskaren som står bakom studien säger att gojibär inte har någon positiv effekt på personer som inte följer en balanserad diet. Det mesta av vad som erbjuds i gojibär återfinns i den rekommenderade mängden frukt och grönt (”5 om dagen”). Den enda skillnaden som kan hittas hos gojibär uppges vara just en tydlig placeboeffekt. Att äta gojibär är helt enkelt bara trendigt, enligt forskaren.

De näringsämnen som finns i gojibär är antioxidanter, komplexa polysackarider, monosackarider, fibrer, protein och kolhydrater – alla fördelaktiga för hälsan, men som även återfinns i de flesta andra frukter och grönsaker.

Man visar vidare ett varnande finger och säger att det inte finns något enskilt mirakellivsmedel och att den enda hemligheten till god hälsa är att följa en balanserad diet med mycket frukt och grönt, och att tillämpa regelbunden fysisk aktivitet.

Källa: Granada universitet

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>