Är träning ett mål eller medel?

Visst ligger det någonting i påståendet att människan av naturen är lat? Ur ren överlevnadssynpunkt finns det knappast någon anledning att anstränga sig mer än nödvändigt och kanske är detta den främsta förklaringen till varför människor i den industrialiserade världen rör på sig allt mindre.

traning

 

De flesta av oss som lever i välbärgade länder behöver som bekant inte springa ifatt och slå ihjäl vår mat och om vi fryser lite om fötterna så kan vi skruva upp elementet istället för att gå ut och hugga ved för att göra upp en eld.

Om det ligger någonting i ovan nämnda antagande kan man ju fråga sig varför en del människor då trots allt ägnar sig åt olika former av träning. Svaret är naturligtvis att vi gör det därför att vi mår bra av det och/eller för att vi vet att det är bra för oss.

Efter att ha gjort några nedslag i diverse tidningar på temat träning samt i kvällstidningars hälsosektioner har jag börjat reflektera över de budskap som allt som oftast lyser igenom. Det jag har slagits av är att en vanlig uppfattning tycks vara att träning är något vi ägnar oss åt för att uppnå ett eller flera olika mål. Dessa kan förstås se olika ut för olika personer och kan vara mer eller mindre medvetna för individen. Att må bättre fysiskt eller psykiskt, orka mer, vara pigg och glad, gå ner eller upp i vikt eller för att motverka ett dåligt samvete är troligtvis olika förklaringsmodeller som de flesta någon gång har använt sig av för att motivera sin träning för sig själv.

Träningen som den ofta belyses i media framstår alltså i första hand som ett medel och inte ett mål i sig. Den är inte sällan ett nödvändigt ont som vi måste lära oss att överlista och lura oss själva att tycka om. Annars kommer vi dels aldrig att bli socialt accepterade individer i vårt till synes hälsobesatta samhälle, dels får vi räkna med att bli både sjuka, fula, tjocka och svaga. Vad finns det annars för förklaring till att ett av de allra vanligaste temana i svenska träningstidningar är motivation och att tipsen på hur du ska tvinga dig till att orka träna tycks vara fler än möjliga träningsformer?

Jag vågar påstå att det finns gott om människor som inte ser träning enbart som ett medel utan minst lika mycket som ett mål i sig. Jag är dock inte övertygad om att det är denna målgrupp som många träningstidningar har och det tycker jag är synd. Så länge du har inställningen att träning är ett nödvändigt ont kanske dessa motivationstips är precis vad du behöver för att lura dig själv att komma igång.

Men vi som tränar för att vi älskar att träna – för att träningen är minst lika mycket målet i sig som ett medel – har knappast mycket att hämta i dessa tidningar. Jag tränar av samma anledningar som jag läser en bok, ser en underhållande TV-serie eller äter och sover för den delen – jag bara gör det och jag mår bra av det. Det jag efterlyser är fler tidningar om träning där det faktiskt förutsätts att läsaren gillar att träna. Jag vill helt enkelt läsa om och inspireras av träningsglädje – inte träningsvånda.

Av Jenny Bagglund

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>