Ätstörningar vanligt bland äldre kvinnor

Ätstörningar och extrema viktminskningsmetoder förknippas ofta med yngre tjejer – men faktum är att detta inte stämmer. Kroppsideal och självbild har väldigt lite med ålder att göra, enligt en ny amerikansk studie.

Även kvinnor över 50 brottas med tankar om kroppen. I studien samlade man information från över 1800 kvinnor i USA:

 • 70 % av deltagarna i studien angav att de försöker gå ner i vikt
 • 8 % tvingar sig själva att ”tömmas” efter att ha ätit (se nedan)
 • 3,5 % hetsäter
 • 62 % kände att vikten påverkade livet negativt

Av kvinnorna angav 79 % att vikt och kroppsform påverkade deras självbild och 64 % tänkte på det dagligen. Ytterligare 41 % vägde sig varje dag, medan 40 % vägde sig ett par gånger i veckan. Av de som tog till extrema metoder använde:

 • 7,5 % bantningspiller
 • 7 % överdriven träning
 • 2,5 % urindrivande medel
 • 2 % laxermedel
 • 1 % kräkningar

Två tredjedelar var missnöjda med sitt utseende, 84 % ville ha ett plattare mage och 73 % önskade sig generellt en bättre kroppsform.

– Jag tror att det finns stora krav på äldre kvinnor att se yngre ut – att se ut som att de inte åldras, säger Cynthia Bulik, chef över ett program för ätstörningar vid universitetet i North Carolina. Allt handlar om att se yngre ut, man ska försöka hålla sig smal och attraktiv, oavsett om det innebär plastikkirurgi, smink, eller vad som helst. Kravet att inte åldras är högt, och det leder till ohälsosamt ätande och dietande.

Att ätstörningar är ett utbrett problem i vårt samhälle är något vi behöver uppmärksamma. Det handlar uppenbarligen inte bara om unga tjejer, utan faktiskt även män och kvinnor i alla åldrar. Det är många som inte ens vet om att de har en ätstörning – men använder man sig av ovanstående metoder för att ”rensa” kroppen så är det ett tecken på att det inte står rätt till. Vi behöver förändra idealen i samhället, eller i alla fall förändra våra tankar kring idealen.

Har du synpunkter eller tankar, maila mig gärna på johanna @ livskick.nu, eller lämna en kommentar nedan.

Källa: Gagne, D, et al. ”Eating disorder symptoms and weight and shape concerns in a large web-based convenience sample of women ages 50 and above: Results of the genes and body image (GABI) study” International Journal of Eating Disorders, June 2012, doi:10.1002/eat.22030

Bild: SXC

Mer att läsa

3 kommentarer

 1. 1

  Hej!

  Övervikt är ju ett stort problem i mitt liv.
  Klart jag varit medveten om att jag länge vägt för mycket-men jag tog det inte till mitt innersta.
  För är man en ”riktigt” duktig flicka så ger man ofta inte sig själv en sekund utan tillvaro går ut på att springa fortare….
  Många kvinnor gör som mig vi springer för livet och ser till att andra har det bra..Men till sist kommer en dag då kroppen säger ifrån-man kan inte misshandla sig själv i evigheter och tur är kanske det??
  Men den livsstil som jag byggt upp under många år rasar och på samma gång tappar jag min roll som den kvinna som alltid orkar mer än alla andra…..
  Är övertygad om att de flesta överviktiga kan vår näringslära mycket bra i teorin, men vi lever efter något annat. De flesta av oss äter på känslor-visst det är fel men ändå är det ett sätt att hantera ångest.
  Nu vet jag att jag är ”bara” en vanlig människa, jag behöver inte prestera mer än alla andra-jag är ok ändå…
  Men för att jag ska må bättre i framtiden behöver jag se till att min kropp får den näring den behöver och röra mig mer regelbundet…
  För mig har min kroppstorlek inte varit något problem tidigare-jag har gjort det jag ville göra och använt de kläder jag tyckt om-har någon problem med hur jag ser ut så….
  anser jag att de äger problemet och inte jag…..
  Men nu har jag resten av mitt liv kvar och äntligen så börjar jag släppa prestationskraven och tänker lite snällare tankar om mig själv-det är väl tur det när man passerat 60+

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>