Att bli mamma är inte att bli någon annan

Idag firar jag min 10:e mors dag. Jag känner mig som en helt annan person än för ett decennium sedan. Men det är jag rätt säker på att de flesta människor gör.

“Motherhood has changed my life” – försök hitta en enda kändis som inte uttalat de orden till en journalist efter att ha blivit mor för första gången. Eller någon som inte redan innan dess fått frågan: “Hur har du förändrats av att bli mamma?”, för den delen. Googlar du på liknande meningar får du tusentals träffar på bloggar, tidningsreportage och forskningsartiklar på temat: hur moderskapet förändrar en kvinna; emotionellt, psykosocialt och arbetsmarknadsmässigt.

morsdag Rachel Bostwick

Efter bara en översiktlig läsning av nämnda träffar ökar min förståelse för de reaktioner jag mötte hos vänner och bekanta när jag för drygt 10 år sedan uttalade orden “Jag är gravid”. Förvåningen var nämligen alltid understruken med en ton av oro. Ingen sa det högt, men jag såg frågorna i deras blickar: Hur skulle det bli nu? Hur mycket skulle jag förändras? Skulle vi ens kunna fortsätta vår normal relation…?

Det kunde vi. Söndagen den 9:e maj 2001 vaknade jag bredvid en helt ny liten individ – och kände mig precis som vanligt. Lyckligare än någonsin – men precis samma person som innan. Livet med min dotter, det liv som startade där och då, har lärt mig oerhört mycket, har gjort mig starkare, svagare, roligare, tråkigare, lyckligare, olyckligare. Precis som allt annat jag gått igenom sedan dess. Vänner, arbeten, resor och sjukdomar: allt vi är med om förändrar oss som människor, ger oss nya erfarenheter.

Barn är en stor faktor i en människas liv och forskningen om moderskap har säkert en del poänger. Men den ger oss också förutfattade meningar om vad det innebär att bli förälder – och vad det innebär för dem som inte blir det: Jag fick bevisa för mina vänner att jag inte blev en annan av att ha en bebis i famnen. Andra måste istället bevisa att de kan bli någon annan även utan den där bebisen.

Barn ger livet mening. Det betyder inte att de måste vara livets mening.
(Däremot att de måste hosta upp minst en teckning på mors dag!)

Foto: Rachel Bostwick

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>