Att shoppa eller att inte shoppa? Om varför alla dagar inte behöver vara köpfria

Den 29 november firas en köpfri dag över hela världen. Syftet är att ifrågasätta konsumtionssamhället och dagens shoppinghets, som påverkar både vår miljö, vårt samvete och vår ekonomi negativt. Samtidigt visar allt fler studier att vi faktiskt mår bättre av att handla.

kopfri dag

Länge har slit-och släng-beteenden och tröst-inköp setts som något skamfyllt, destruktivt och helt onödigt. Shoppingberoende har målats upp som ett allt vanligare besvär som kan föra med sig annan psykisk ohälsa, utöver de faktiska problem det innebär att skuldsatta sig och den belastning som sker på hela ekosystemet. På senare tid har forskningen dock börjat hitta uppenbara fördelar med att använda shopping som en humörhöjare.

Att gå ut och handla kan:

Underlätta en förändring

Förändringar och utmaningar i livet underlättas om vi lyckas förbereda oss väl och visualisera utgången. En skilsmässa, en flytt, ett tillskott i familjen eller en träningsprestation kan därmed förenklas av att man inför utmaningen shoppar saker som kommer att behövas.

Göra dig mer självsäker

Vissa kläder kopplas samman med viss prestation. Att köpa en ny “power-suit” inför en viktig presentation på jobbet kan få dig att känna dig säkrare. Forskning visar t.ex. att studenter som får bära en vit rock vid ett koncentrationstest gör bättre ifrån sig än de som inte “klär ut sig till doktor”.

Få dig att njuta av kreativitet och skönhet

Att omge sig med vackra saker och skapa genom nya detaljer kan leda till lyckokänslor. Det antas ofta att vackra objekt köps för att ge status, men forskning visar att människor ofta värdesätter den personliga upplevelsen av objektet mer.

Erbjuda avkoppling och verklighetsflykt

Att handla – online eller i verkligheten – kan användas som en stunds “mental semester”. Här är det egentligen inte själva inköpet som räknas, utan stunden du ger dig själv medan du shoppar.

Skapa sociala kontakter

Sedan urminnes tider har människor använt marknadsplatser för att mötas och interagera. Smak och stil gör också att vi kan tillhöra olika grupper och känna igen oss i varandra. Studier visar att äldre män som shoppar regelbundet har lägre risk att dö en förtida död – vilket forskarna tror beror främst på de sociala fördelarna.

Ingen mirakelkur

En stor del av den aktuella forskningen har alltså inte kunnat finna fog för att tröst-shopping endast skulle ge tillfällig lycka. Man har inte heller kunnat se att det skulle leda till onödiga impulsköp, eller att vi shoppar mindre smart när vi använder det som avkoppling eller tröst.

Med detta sagt: shopping är – lika lite som alla andra tillfälliga strategier – ingen mirakelkur. Enligt en studie vi nämnt tidigare handlar lyckan  om att uppskatta vad man har, snarare än att vilja ha mer. Vi kommer heller inte ifrån det faktum att vi för miljöns skull bör konsumera mindre, eller att handlandet kan utvecklas till ett beroende om det används som ersättning för verklig terapi i de fall detta behövs. Får du ångest, börjar du ljuga om du inköp och börjar ekonomin påverkas negativt – skippa turen till butiken.

EN dag kan faktiskt alla skippa den turen – så den 29 november ses vi INTE i kassakön, eller hur?

Källor:

www.enkopfridag.se
www.healthcentral.com
www.psychologytoday.com

Bild: Livskick

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>