Att sörja en kändis – därför kan det vara bra för dig

Möttes du också av bilderna på David Bowie överallt häromveckan? Eller kanske på Alan Rickman? Den kända artisten respektive skådespelaren var bara några av de senaste världskändisarna som gått bort – med allmänhetens öppna sorgearbete som följd. Denna typ av sorg kan i vissas ögon framstå ytlig eller löjlig, men kan faktiskt vara positivt för den som sörjer. Här är fyra orsaker till varför det är bra för dig att bli ledsen när din favoritidol dör.

kandis

Din empati förstärks

Att känna sorg när andra drabbas av sorgliga händelser är onekligen kärnan av ett empatiskt sinne. När kändisar går bort på andra sätt än av hög ålder innebär det också att din insikt i och förståelse för olika dödsorsaker ökar. I båda fallen nämnda ovan var sjukdom anledningen till en förtida bortgång –  i andra fall kan olyckor eller psykisk ohälsa vara dödsorsaken. Det sistnämnda är något som ofta omges av starka stigman och som möts av oförstånd eller nedlåtande kommentarer från vissa. När en känd person går bort via självmord, eller kanske som följd av ett drogmissbruk, kommer ämnet till ytan och kan diskuteras på nya sätt. Någon som tidigare ansett att alkoholism är ett moraliskt tillkortakommande kanske tänker om, ifall en favoritskådis dör av sjukdomen.

Även fördomar eller felaktiga föreställningar om fysiska sjukdomar kan förändras av publika dödsfall; många tror t.ex. att lugncancer bara drabbar rökare eller att den som lever ”nyttigt” aldrig kommer att falla offer för våra folksjukdomar – kändisar som aldrig rökt eller som är strikta hälsofanatiker men ändå drabbas kan ändra den bilden.

Du inser saker om ditt eget liv

Idoler – och särskit sådana inom musikgenren – kan ofta kopplas till minnen, och till historier om dig själv och ditt liv. Michael Jacksons Thriller kanske alltid får dig att tänka på det där skoldiscot där din tonårsförälskelse tackade nej till en dans? Och Whitney Houstons I Will Always Love You kanske tar dig tillbaka till din första kyss med ditt livs kärlek? Att minnas detta, och att påminnas om de känslor du hade då, innan livet blev vuxnare och stressigare och din självkänsla tog den form den har idag, kan göra att du inser viktiga saker. Kanske att avvisandet på discot hängt kvar som en osäkerhet sedan dess? Eller att du och kärleken kysser varandra alldeles för sällan numera? Sådana här insikter kan vara värdefulla för att inse vad som är viktigt för dig, och vilka förändringar du kanske skulle vilja göra för att må bättre i nuet.

Du tar del av en större gemenskap

Att gemensamt tända ett ljus (i verkligheten eller på sociala media) för Henning Mankell kopplar samman dig med andra människor – personer du kanske annars inte fått kontakt med. Att upptäcka delad förtjusning över en viss bok, eller en särskild film, för dig närmare andra. Eftersom kulturell smak ofta kan ses som uttryck för våra djupare värderingar öppnar detta möjligheten att hitta viktiga gelikar. Samtidigt för det oss ofta samman med vår egen generation, och lär oss mer om den som grupp.

Få funderar officiellt kring stora frågor kring liv och död, och i vanliga fall kanske fikarumsdiskussionen inte går ut på ”Hur skulle du vilja att ditt liv kunde sammanfattas när du går bort?”, men kändisars dödsfall kan ge en ingång till sådana mer filosofiska resonemang. Sådana resonemang kan på viktiga sätt skapa en känsla av tillhörighet och social enhet, som vi alla behöver känna då och då.

Du inser att livet inte är för evigt

Intellektuellt vet vi alla att vi kommer att dö en dag – men vi kanske inte alltid tänker på det när vi stressar fram i vardagen. Den påminnelse ett publikt dödsfall utger kan få dig att stanna upp och reflektera över att livet kan ta slut när som helst, och faktiskt lite hur som helst. Förhoppningsvis får den insikten dig att (om än tillfälligt) börja uppskatta allt du har, och leva lite närmare det du känner är ditt optimala liv.

Källa: Psychology Today

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>