6 saker att tänka på när du tränar

Det är bra för kroppen att röra på sig – men det gäller att röra sig rätt! Här kommer några generella punkter att tänka på när du besöker gymmet eller tränar hemma.

trana

Som vanligt vid fysisk aktivitet gäller det att känna av sin kropp, sin dagsform och sitt psykiska mående kring träningen, men vissa andra, konkreta saker kan också vara bra att tänka på när man till exempel utför styrke– eller intervallträning:

1. Ha en god hållning

Stabilisera din mage och rygg så gott du kan i varje rörelse. Gravitationskraften inverkar på allt du gör, och en god hållning bidrar till att fördela den kraften jämnt över leder och muskler. Din ryggrad bör vara rak genom rörelsen, för att inte påfresta diskarna i din rygg.

2. Håll knäna riktade åt samma håll

Se till att dina knän inte åker utåt eller inåt, oavsett i vilken riktning du har benen. Använd dina tår som riktlinje och låt båda knäna röra sig över dem när du böjer dig, springer eller cyklar. Instabila knärörelser kan skapa smärta och skador.

3. Utför alla rörelser kontrollerat

Om du svingar dina vikter eller använder momentum på andra sätt (kanske för att det inte blir lika tungt då…?) får du inte ut lika mycket av rörelsen. Och viktigare: du riskerar att förstöra dina leder eller skada dig på andra sätt. Orkar du inte röra dig utan att ”fuska” – sänk takten eller vikten!

4. Stanna inte tvärt

Springer du t.ex. på ett löpband och stannar tvärt, kan du bli yr; eftersom ditt hjärta fortfarande slår lika snabbt som när du springer. Kroppen behöver en chans att cirkulera runt blodet och mjölksyran som träningen skapat för att det ska kännas bra. Om kroppen tror att du fortfarande tränar skickar den blodet till dina ben – istället för till hjärnan, vilket kan skapa yrsel. Varva alltså ner gradvis för bättre återhämtning.

5. Håll inte andan

Blir du väldigt röd i ansiktet när du tar i på träningen? Förmodligen beror det på att du håller andan, vilket skickar en stor dos blod till hjärta och stör din hjärtrytm. Detta kan vara särskilt farligt för den som har högt blodtryck. Se till att ha kontroll över din andning och fokusera på att andas ut när du tar i (t.ex. lyfter en vikt) – och andas in på vägen tillbaka, fortfarande med kontroll över både luft, hållning och rörelse.

6. Skilj på ”bra” och dålig smärta

Givetvis kan det svida i musklerna om du tränar hårt. Men är smärtan för svår, eller sitter den i lederna, så är detta inte bra. På en skala från 1 till 10 anser experter att det du känner i musklerna under träning inte ska överskrida en 5:a. Och viktigast av allt: känn din egen kropp och lyssna till dess signaler – både fysiska och psykologiska!

Källa: Huffington Post

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>