Att träna med små barn

Träningstipsen är vinklade utifrån mammans situation, men vissa av tipsen kan naturligtvis användas av pappan också! De första två-tre veckorna efter förlossningen är det klokt att ligga lågt med den fysiska träningen. Kroppen behöver återhämta sig efter förlossningen.

Hur lång återhämtningsperiod just du behöver beror naturligtvis på hur din förlossning förlöpte. Hade du en lång och komplicerad förlossning kan du behöva en längre återhämtningsperiod innan du återupptar träningen.

När du känner dig redo att börja träna är det bra att trappa upp träningen för att inte chocka kroppen och börja med skonsam träning. Cykling, simning och styrketräning är träningsformer som oftast passar bra. På grund av infektionsrisken ska simning dock undvikas de första veckorna då såret efter moderkakan inte är läkt (du har blödning). Löpning, gympa och aerobics bör undvikas de tre första månaderna efter förlossningen.

Orsaken är att bäckenbotten måste återfå sin stadga och form och att alla organen ska återgå till sina normala platser. Det tar också tid för såret efter moderkakan att läka ihop och under läkningstiden är du ofta extra infektionskänslig. Undvik därför extrem hårdträning de första tre månaderna. Så länge du ammar kommer belastningen på skelettet vara extra hård eftersom hormonerna ökar frisättningen av kalcium från skelettet. Var därför uppmärksam på om du får ont efter löpning. Gå gärna till en sjukgymnast för att kontrollera din bålstabilitet innan du börjar löpträna.

En spinning/träningscykel kan vara en bra investering för att komma igång med träningen. Den första tiden sover spädbarn ofta mycket och den tiden kan du utnyttja för träning hemma! Hur länge du kan träna åt gången beror naturligtvis på din bebis. I början bör träningen komma i andra hand efter bebisen. När bebisen är 3-4 månader gammal kan du om det känns bra låta någon annan passa barnet när du tränar. Vissa gym (t.ex. SATS) har barnpassning from tre månaders ålder.

Om allt känns bra efter tre månader kan du börja introducera löpning i träningen igen. Börja med lite lätt jogging och trappa sedan upp gradvis. Efter några månader brukar det fungera att börja träna intervaller igen (individuellt när det är bäst att börja), men starta långsamt så att du inte chockar kroppen. Lyssna på kroppen, får du ont är det bra att köra rehabiliteringsträning för att bygga upp musklerna där du har ont och för att undvika felbelastning av bäckenet.

Innan du börjar träna löpning är det bra att träna upp bålstabiliteten. En bra träningsform är övningar med en gymboll. Boka gärna tid hos en sjukgymnast för att få tips på de övningar som just du behöver träna.

Pernilla Berg, Veganlife.se

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>