Att vara, eller inte vara – ekologiskt?

Jag flyttade hemifrån när jag var i 16-17-årsåldern. Som tonåring i ett singelhushåll är det ingen överdrift att påstå att jag levde på en tight budget. Det var dock inget jag lät hindra mitt intresse för att experimentera i köket, alla möjliga smaker skulle utforskas och dansa med mina smaklökar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eftersom jag hade en sådan minimal plånbok blev jag en mästare på att handla billiga råvaror och fynda på REA. Det var 39,90:- för fläskfilé, 3:- för pasta och alla budgetvarianter du kan tänka dig. Långt borta var då mina tankar på tillsatser, näringsinnehåll och djurens livsvillkor.

Det har flödat en hel del vatten under broarna sedan dess. Jag har sett en och annan dokumentär, läst otaliga högskolepoäng nutrition, plöjt internetsidor i ämnet och idag är min inställning till val av livsmedelsinköp en helt annan. Därför är jag positiv till den allt växande trenden av intresset för de ekologiska livsmedlen. Här vill jag, som alltid, höja ett tänkvärdhetens finger.

Vad innebär ekologiskt? Livsmedelsverket skriver följande:

”I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden.”

Tyvärr är detta inte alltid helt sant och självklart förekommer fusk och mygel som vi inte får se. Det tycker jag dock inte ska leda till att du skippar eko helt och hållet, följ istället ett, eller flera av mina Ekopunkter:

  • Rösta när du handlar – När du handlar visar du vilken process du vill främja.
  • Hellre några få ekoval än inga alls – Börja med något av dessa livsedel: bananer, kött, kaffe/choklad, vindruvor, äpple, potatis.
  • Tillsatser – även ekologiska varor kan innehålla tillsatser. Det tar inte heller hänsyn till frakten eller arbetsvillkoren. Om du vill ta steget vidare kan du läsa mer om organiskt, biodynamiskt och/eller fair trade.

Kom ihåg att det är DU som avgör om du vill handla ekologiskt eller inte. Låt det inte bli ännu ett måste att leva upp till.

Bild: freeimages.com

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>