Att vara hungrig eller sugen – ur ett känsloperspektiv

Att vara riktigt hungrig är det ju ingen som tycker om – dessutom är det lätt att reptilhjärnan sätts igång och vi intar allt som ropar ”här finns det socker och annat gott” till oss. Då är det viktigt med regelbundenhet i matvanor och nödproviant om det skulle behövas i form av nötter och frukt (som är lätta att ha med sig).

Däremot vill jag sätta ett varningens tecken för det som kallas ”sug”. För det är ju egentligen inte hunger. Många förknippar godsaker med känslor av välbefinnande. Det stämmer till viss del, men hur länge då? Jag tror inte på att man ska se mat och andra produkter som känslor. För vi är ju alla egentligen ute efter känslor.

Låt mig förklara. Jag läste nämligen en bra bok som heter ”Må bra medan du lyckas” (Stefan Olsson/Marcus Frödin) Och de resonerar kring att vi är ute efter känslor som lycka, välbefinnande, pirr i magen och så vidare. Låt oss säga att du vill åka till Thailand – ställer du dig själv frågan ”varför?” så kanske det kommer fram att du vill känna dig lugn, du vill uppleva saker så att du känner dig inspirerad. Författarna konstaterar att det är känslorna som är i fokus. Jag håller med.

Vi tar diskussionen längre och kopplar ihop den med mat. Innan vill jag dock säga: absolut – mat ska vara njutning och det ska vara någonting positivt, men jag tar det ur ett perspektiv där jag, du eller någon annan behöver ta kontrollen över ”suget” och istället göra någonting annat. Att se sötsaker som ersättare för känslor skulle ju kanske vara bra om det verkligen fungerade. Risken är att denna njutning är kortvarig (fundera till exempel över vid vilken tidpunkt njutningen är som störst – första tuggan, smakerna eller när du sväljer?) och sedan kommer något annat – nämligen skuldkänslor. Det blir dubbelt – jag är sugen, men jag borde inte… Åh, nä men visst, vad gott det ska bli… Och sen kommer skulden.

Min rekommendation är att skilja på hunger och sug och skilja på sug och känslor. Många kanske kommer att tycka att det är för mycket hysteri över vad man ska äta och inte äta, att visst ska man väl få kunna fika ifred? Ja, absolut, men artikeln vill sätta ett ljus över hunger och sug och vad man kan göra åt det – att faktiskt inte resonera utifrån ett känsloperspektiv så fort man blir sugen.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>