”Baby Bump Watch” – när det blir ett problem för den blivande mamman

Gravida kändisar säljer tidningar som aldrig förr. Men hur påverkar denna hysteri vanliga blivande mammor? En ny studie från Nya Zealand kan ge svar på detta – och det ser inte bra ut. När gravida kvinnor både har ett intresse för gravida kändisar och tänker mycket på sitt eget utseende, är det troligt att hon upplever minskade känslomässiga band till bebisen i magen.

gravid

Resultaten från studien visade att det fanns ett oroande samband mellan ett intresse för gravida kändisar och en defekt anknytning till barnet. Detta kunde ses hos de kvinnor som bekymrade sig om sitt utseende och som gick upp i vikt under graviditeten. När man som gravid jämför sin egen kropp med andra gravida med bara en liten ”kula”, uttrycker sig de negativa effekterna i självbilden som en brist på anknytning till barnet.

Dr. Jayne Krisjanous, en av författarna till studien, säger:

– Gravida kändisar visas alltid i bikini sent i graviditeten, och de har fortfarande en snygg figur med bara en liten gravidkula. Och så frågar man sig själv: Varför är jag så mycket större? Hur kan de ha bara en liten kula, när mina höfter och midja förändras? Det är orealistiskt och sänder negativa signaler till den övriga befolkningen av hur en gravid kvinna ska se ut.

Med tanke på att en nybliven mamma förväntas se ut som att hon aldrig varit gravid snabbt efter förlossningen, vilket vi ofta ser hos kändisarna, är det inte konstigt att hon oroar sig för sin vikt under graviditeten – och att tidigare ätstörningar triggas igång igen under tiden. Amerikanska medier benämnder gravidmagen som en ”baby bump”, vilket indikerar just att det är bara en liten kula. Det är denna typ av budskap som gör en gravid kvinna mottagliga för dessa tankar, speciellt om det är första gången hon är gravid och inte vet hur hennes kropp förändras. Om hon förväntar sig att det bara ska bli en liten mage och hon istället ökar i vikt jämnfördelat på överkroppen, så är det lätt att tänka att det är något fel på henne. Speciellt när de kändisar som inte är trådsmala under graviditeten blir hånade i media. Dessutom kanske en till synes ”perfekt” gravid kropp helt enkelt är undernärd, av olika anledningar. Även om det inte talas så högt om det (inte ens hos barnmorskan, där vikten ofta är fokus).

Det är dock inte fel att vara intresserad av kändisar – Krisjanous säger att det bara är när kvinnan också är osäker på sig själv som det har negativa effekter. De flesta kvinnor bryr sig inte om att hålla sig smala när de är gravida, och förstår att det de ser i media inte är realistiskt. Det är upp till var och en att glida förbi utseendepressen, ta reda på information som är korrekt och undvika att läsa om sådant som leder till negativa känslor. Och som Gunilla Larsson, barnmorska i Karlstad, säger: byta barnmorska om förtroendet inte finns där.

En del klarar av att hålla sig smala under och direkt efter en graviditet, och det är okej. Men leder strävan efter den smala kroppen till ett ohälsosamt beteende så är det dags att tänka om. De som ser ut som kändisarna utgör 1 % av befolkningen, varav många av dessa är kändisar (för det är deras jobb att se snygga ut).

Läs också blogginlägg av nyblivna mamman Jenny Larsson:

Bild: adamr / Freedigitalphotos.net

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>