Barn mår bra av att äta kolhydrater

Jag har, tillsammans med en kursare, skrivit ett examensarbete för dietistprogrammet, som handlar om varför vissa barn bör utesluta kolhydrater helt. Reaktionerna på det kan vara olika, och starka. Därför vill jag förtydliga vad det handlar om.

För att göra en lång och krånglig historia enkel kan jag sammanfatta det så här: Barn med svårbehandlad epilepsi kan under en period i sitt liv äta en kost som utesluter nästan alla former av kolhydrater och där en kost bestående av fett och protein kan göra dem friska.

Visst låter det enkelt? Det är givetvis inte så enkelt och för en del familjer är inte behandlingsmetoden genomförbar då den kräver otroligt mycket tid, planering, trygghet och vardagsbalans.

Men varför blir då barnen friska när de skippar alla kolhydrater? Det är så att kroppen lurar deras hjärna till att leva på andra näringskällor och därmed blir hjärnans normala rytm i obalans vilket kan tränga bort epilepsin. Detta är en mycket kortfattad förklaring och forskare vet inte till vilken grad detta stämmer. Man tror dock att socker och kolhydrater gör dessa barn sämre och mer sjuka.

JA! tänker säkert en del vuxna nu. Då stämmer teorierna om att barn inte ska äta socker eller kolhydrater…

Nej, så är det inte!

Barn med epilepsi som får kostbehandlingen är nämligen under läkarkontroll och får endast kosten under en 2-årsperiod (med viss individuell spridning). Sedan fasas kosten ut och barnet får äta kolhydrater igen. Då har hjärnan oftast ”glömt” bort sin sjukdom. Därför går man sakta men säkert tillbaka till en balanserad kost med både fett, protein och kolhydrater. Allt för att stimulera barnets tillväxt och dess kognitiva förmåga samt hormonella utveckling.

Det jag vill säga är att barn mår bra av att äta kolhydrater. Under mitt arbete med uppsatsen har jag fått många kommentarer från föräldrar; ”om deras barn blir friska av att sluta äta kolhydrater, hur bra skulle inte våra barn då må?”… Men det är där jag vill höja ett varningens finger. För det är stor skillnad på hur vi kan tänka kring friska respektive sjuka barns kost och vad den ska innehålla.

Kontentan är: Har du ett friskt barn så låt det äta av allt. En varierad kost innehållande kolhydrater, fett och protein är det bästa. Sedan är det alltid en fördel att välja frukt och grönt framför kakor och godis. För alla kolhydrater är ju inte av samma kvalitet. Uteslut hellre sötade drycker, snacks, godis och kakor till förmån för grova smörgåsar, frukt och grönt, pasta och potatis.

Bild: Livskick

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

    Vad glad jag blir av att läsa det här! Min son är ett av de barn som ätit ketogen kost mot sin epilepsi med gott resultat. Men kostbehandlingen var inte problemfri. Bortsett från allt jobb som krävdes av oss (vi lade gladeligen ner tid på det med tanke på effekten) så stannade sonen upp i sin tillväxt och gick under inledningsfasen ner väldigt mycket i vikt och var konstant hungrig. Att inte få ge sitt barn mat när han är hungrig måste vara bland det värsta man kan uppleva som förälder. Nu äter han normalt igen och ÄLSKAR verkligen kolhydrater. Främst i form av frukt och grönsaker, men också lördagsgodis, glass och kakor. Jag blir genuint ledsen när jag hör om föräldrar som anser att t ex LCHF är en livsstil som, enligt dem, botar alla tänkbara problem och som även deras barn bör äta enligt. Detta eftersom jag är medveten om riskerna och de umbäranden som en kolhydratfattig kost innebär.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>