Bästa nyårslöftet: öva upp självmedkänslan!

Nyårslöften väcker ångest hos många, de står ju sällan för något roligt eller trevligt utan tenderar snarare att vara präglade av krav på disciplin, att ”bita ihop” och så vidare. Förmodligen är det därför som de är så svåra att hålla och ofta lämnar en med känslan av misslyckande. Att inleda ett nytt år med löften som går i kras, är inte det väldigt ledsamt och onödigt? Tänk om vi istället för att avge nyårslöften som kretsar kring framtvingad förändring och förbättring skulle fokusera på att acceptera?

Bild: Pixabay

Självklart är det inte något fel i att vilja genomföra en livsstilsförändring som gör att du i slutänden mår bättre, men jag skulle önska att begreppet självmedkänsla fick vara med i de sammanhangen. Jag tror nämligen att självmedkänslan motverkar antingen/eller-tänkandet som så ofta dyker upp när det handlar om exempelvis kost och träning. Kanske kan det också rent av vara självmedkänslan som gör att de förväntningar du har på dig själv hålls inom realistiska former och att du faktiskt lyckas nå dina målsättningar.

Forskning har visat att självmedkänsla är hälsosamt, och det kan jag personligen i allra högsta grad relatera till: Att se på mig själv med lite snällare ögon, acceptera att jag inte är perfekt och att kunna förlåta mig själv för de misstag jag ibland begår, har gjort att jag nu för tiden mår mycket bättre. Och, nej, det är varken svagt eller egoistiskt att bedriva självmedkänsla, jag vill tvärtom hävda att det blir lättare att vara snäll mot andra om en också är snäll mot sig själv!

Som med allt annat så krävs det förstås att du övar för att bli bättre på självmedkänsla, men det fina med att vilja visa sig självmedkänsla är att det liksom inte går att misslyckas, det går alltid att försöka igen. Om du inte klarar att vara snäll mot dig själv just här och nu så betyder det inte att du inte är värd det, kom ihåg det. Kanske kan ett nyårslöfte för 2017 vara att fundera över hur du kan börja visa dig själv självmedkänsla?

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>