Behöver vi alltid ändra allt?

Det här med lycka alltså, ibland undrar jag om någon vet vad vi letar efter. Vi läser om personer eller familjer som säljer sin villa på solsidan och säger upp sig från sitt flådiga jobb för att åka till Thailand och öppna cykeluthyrning. Eller stressade kontorsfolk som helt sadlar om till hälsogurus, varför inte liksom. And that’s all fine and well men jag undrar om det verkligen är lösningen för alla?

forandring

Från ung ålder börjar jakten på syftet, strävan efter svaret på den eviga frågan; vad är meningen med livet? Cyniker svarar att det inte finns någon, besserwissrar svarar 42 och romantiker svarar att hitta sin själsfrände. Jag tror inte att vi föddes med ett specifikt syfte, jag tror att vi är menade att skapa vårt egna syfte men att vi har missförstått frågan. Att vi har sprungit vilse på vägen och fokuserar på helt fel saker att göra oss lyckliga eller ge oss mening.

Vi är så bedövade av det konstanta bruset att vi inte tar oss tid att lyssna in och höra vad det är vi vill. För en del är svaret att sitta på en sten, meditera och uppnå upplysthet. För andra är jobbet helt oviktigt så länge de får ägna sig åt sin hobby när de kommer hem. Somliga vill mer än allt annat ha familj, ni vet småknoddar och sånt samtidigt som någon annan vill skriva kokböcker. Det finns såklart de som bara vill gå upp på morgonen, åka till jobbet, komma hem se på TV och sedan gå och lägga sig – kör då på det!

Idag är det dock nästan lite fult att inte ha en strävan, oavsett om den strävan innebär att bli den bästa ingenjören, den högsta chefen, den lyckligaste smyckestillverkaren eller den mest självförverkligade i klassen. Depressionen ökar och antalet utbrända likaså.

I en värld fylld med valmöjligheter och chanser finns det ett likhetstecken mellan förändring och lycka.

Men tänk efter vad din förändring ska innebära; är det en 180 i livet eller bara en ny kaffekopp på jobbet. Är det kanske till och med ”bara” som en förändring i inställning och förhållningssätt till den verklighet du lever i, eller så skiter du i att ändra något helt enkelt och bara njuter av livet.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>