Bilder på smala kvinnor i sociala medier kan leda till ohälsa

I sociala medier cirkulerar en stor mängd bilder på väldigt smala kvinnor, ofta i kombination med ett budskap om hur mottagaren ska uppnå kroppen på bilden, alternativt som ”inspiration” eller ”målbild”. Många av dessa bilder har beskurits så att bara de önskvärda kroppsdelarna syns tydligast. Forskare har undersökt detta fenomen och dess effekter – som kan vara negativa.

socialamedier

I en studie från 2015 undersökte man ungefär 300 bilder från Twitter och Pinterest, som taggats med en viss hashtag. Hashtag:en är allmänt känd för att användas till att sprida bilder på väldigt smala kvinnor; ofta handlar det också om att framställa ästörningar som något positivt.

—Tänk dig en tonårig tjej, eller en ung kvinna, som letar efter inspiration och använder söktermer som ”snygg”, ”attraktiv”, eller ”vältränad”. Hon kommer troligtvis hitta bilder på huvudlösa, halvnakna, sexualiserade kvinnor och deras kroppsdelar, säger Jannath Ghaznavi, doktoranden bakom studien.

Bilder på Twitter var oftare beskurna för att ta bort huvuden och fokusera på specifika kroppsdelar, jämfört med Pinterest. Twitter är enligt statistik den kanal flest unga använder. Undersökningen i sig kan inte uttala sig om effekterna av att titta på bilderna, men forskarna pekar på tidigare studier som har visat att upprepad exponering för sådant innehåll kan resultera i missnöje med kroppen, och störda ätbeteenden.

—En ung kvinna som tittar på dessa bilder kan tänka att det är så hon borde se ut, säger Ghaznavi. Det kan leda till att de här tjejerna använder sig av extrem bantning, överdriven träning, eller andra skadliga beteenden för att uppnå det smala idealet.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>