Böngryta med dijonsenap

När tiderna är knapra är det faktiskt inte ett måste att leva på billig falukorv. Det finns så mycket goda saker man kan göra med något ännu billigare – bönor! Min favorit är kidneybönor men man kan använda nästan vilken som helst, och dessutom finns den finfina sojabönan som faktiskt är ett fullgott protein. Ingredienserna nedan kan bytas till precis vad som helst – se receptet som inspiration och var lite kreativ!

Till just den här grytan behöver du:

  • flytande margarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • broccoli
  • gröna bönor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 röd paprika
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tärning grönsaksbuljong (valfritt givetvis)
  • ½ dl creme fraiche
  • ca 1 dl gröna oliver
  • paprikapulver, cayennepeppar, svartpeppar, örtsalt, chilipulver

Skiva löken och pressa vitlöken i en panna, fräs i det flytande margarinet tills löken är genomskinlig. Tillsätt broccolin och de gröna bönorna och låt dem stekas en stund, krydda med paprikapulver och häll sedan på de krossade tomaterna tillsammans med senapen och buljontärningen. Låt koka ca 10 minuter. Skiva under tiden paprikan som sedan tillsätts, låt koka ytterligare 5 minuter. Tillsätt sedan creme fraiche, oliver och kidneybönor och låt alltihop bli genomvarmt.

Grytan kan serveras som den är eller med något gott bröd, eller med pasta, potatis, ris, bulgur, quinoa eller couscous – valet är ditt!

Foto: Johanna Arogén

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>