Bort med skitkänslor och in med sundkänslor!

Allt jag gör när det gäller hälsa, det gör jag med noga genomtänkt plan bakom. Jag är ju som ni redan märkt helt såld på träning och välbefinnande. Dock måste man veta var och hur man står för att det inte ska falla in i beroenden, sjuka ideal eller helt enkelt en störning i beteenden.

sundkanslor

Jag har ”fördelen” med att redan ha haft en ätstörning som jag tagit mig ur. Jag vet hur lätt det är att falla dit och jag vet att jag måste jobba med just detta i resten av mitt liv. Så jag vänder det till något bra i stället.

Det jag har lite svårt att hantera är att inte gå fram och krama de som helt uppenbart har problem. Som stoppar i sig minimaliskt med mat och tränar tre pass på raken. Det syns och det syns så väl att något inte alls står rätt till i livet hos den berörde. Vill bara gå fram och säga ” Lugna dig, det kommer att ordna sig”

Men så kan man inte alltid göra. dels för att det är landet mellanmjölk och dels för att personen inte alltid tycker att det är något problem. Med tanke på alla quickfix och genvägar det finns så accepterar man att det är  jobbigt och att man mår lite konstigt. Vadå? Det ska ju kännas att gå ner i vikt och få resultat.

Ja jag säger inte emot. Klart att det kännas att utföra denna otroliga prestation. Jag vill bara påpeka hur dessa känslor känns:

Träningsvärk Oj denna sköna känsla när man verkligen känner hur musklerna har jobbat och värken sprider sig i den möra muskeln. Plus i kanten för den onda känslan! Det är bevis på att det händer något.

Energi Som att ha varit i en batteriladdare så fylls kroppen med vilja till rörelse och ser fram emot dagens träning. Man undrar om man orkar lite mer, lite tyngre, lite bättre idag. Fenomenal känsla som gärna får kännas!

Matsug Lusten efter bra energi att tillföra kroppen. Skräpmatslust och sockersug är ett minne blott. Varför? Jo för rätt kost och träning skapar sug efter välgörande mat och kroppen förtjänar det allra bästa.

Segerkänslan Den där underbara ”Jag gjorde det!” – känslan som skapar nästa punkt…

Självförtroende Förtroende till sig själv. Jag fixar allt och jag är bra som jag är! Jag vågar testa om jag kan nå mina mål och jag gör det med fokus att må så bra som möjligt.

Så visst håller jag med. Det ska kännas när man gör en förändring. Men känslor som yrsel, självhat, uppgivenhet och trötthet hör inte hemma i en livsstilsförändring. NO WAY!

Foto: Peter Lidström

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>