Bystigt – en oretuscherad affär

Många kvinnor med bröst som inte passar in i standardmodellerna upplever frustration – och mår ibland dåligt – inför att inte kunna hitta en bh i rätt storlek. Detta vill Li Thurfjell, initiativtagare och ägare av nätbutiken Bystigt – en affär där alla ska kunna hitta något som passar och där en mångfald av modeller aldrig retuscheras.

Jag tillhör själv en av kvinnorna som inte alltid kunnat hitta bra underkläder. Därför attraherades jag tidigt av idén kring Bystigt och tog kontakt med Li Thurfjell. Jag fick även möjlighet att tala med en av hennes modeller och imponeras av dessa kvinnors nytänkande och mod.

Om initiativtagaren

Li Thurfjell slår mig genast som en trevlig, pratglad och driftig kvinna. Själv beskriver hon sig dock som någon som egentligen är ganska blyg. Intervjusituationen börjar hon dock vänja sig vid, då hennes företag, som hade premiär i augusti 2014, fått en hel del uppmärksamhet i media.

—Jag har förmodligen nytta av att jag har bloggat så pass länge, säger Li, som via bloggen vant sig vid att vara öppen om sig själv och vem hon är.

Hon ger prov på denna öppenhet när hon ärligt berättar:

—Jag har alltid mått väldigt dåligt över mina bröst.

Li hade redan under gymnasietiden svårt att hitta bh:ar som passade och kände ångest inför detta. Känslan att vilja göra något åt situationen, både för sig själv och andra i samma sits, fanns länge där. Och för ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att göra allvar av planerna; att öppna en nätbutik med underkläder i alla möjliga storlekar och modeller. Li driver idag butiken vid sidan av sitt arbete som redovisningskonsult, men hoppas kunna leva på företaget fullt ut framöver.

Om Bystigt

Det var Lis man som kom på namnet Bystigt.

—Byst är ett klassiskt ord för bröst och det är trots allt bröst det handlar om, utvecklar Li tankarna bakom att just detta namn valdes. Hon tycker att namnet har en kaxig framtoning och inflikar att hon nog kan vara lite kaxig.

På Bystigt är det meningen att alla ska kunna hitta något de söker, oavsett storlek. När man talar om ”alla storlekar” är det lätt att få missuppfattningen att målgruppen är ”de med större storlekar”, men Li betonar att Bystigt är för alla på riktigt, och att även den med mindre byst kan ha svårt att hitta passande bh:ar i “vanliga” butiker. Hon erbjuder kupstorlekar från AAA-O och vill att ska känna sig välkomna hos henne och att hon ska kunna hjälpa varje kund att hitta något som passar.

Som ammande mamma är jag själv naturligtvis nyfiken på om det finns amnings-bh:ar I sortimentet. Li berättar att det finns två modeller för oss som ammar, en med bygel och en utan. Hon förklarar att hon är medveten om att det ofta pratas om att man inte ska använda bygel under amningsperioden, men hon vill lämna det valet till kunden själv och ser till att erbjuda båda sorterna. Ytterligare ett exempel på att alla kvinnor ska känna sig inkluderade av utbudet.

Sandra Viklund Fotograf i Umeå | sandraviklund.com

Om modellerna

“Alltid 100 % oretuscherat. Vi retuscherar inte våra modeller det minsta och det är vi stolta över”.

Dessa rader möts man av omedelbart när man klickat sig fram till Bystigts webshop. Jessika Bäckström, som är en av Bystigts modeller, trivs med att vara en del av detta åtagande:

—Jag gillar konceptet med att inte mana på idealhysterin. Jag tycker att Li och Bystigt tar ett viktigt ansvar som visar upp människor som de verkligen ser ut.

Jessika medger att hon ibland funderar över hur modeller lyckas få sådan smal getingmidja, men att hon sedan vaknar upp och kommer på att det visas bilder på något hon väljer att kalla “människor” – alltså inte en verklig återspegling av vanligt folk. Jessika hoppas en sak: Att fler företag tar sitt ansvar!

Jessika hade tidigare inte alls någon erfarenhet av att stå modell utan det var via Li, som hon känner sedan tidigare, som hon blev aktuell för uppdraget:

—Min vän Li berättade om sin fantastiska affärsidé och frågade direkt om jag ville ställa upp som modell. Jag svarade ja, för självklart vill en hjälpa sina vänner!

Trots att modellandet var en helt ny erfarenhet har hon bara positivt att säga om det, trots viss nervositet inför första plåtningen:

—Det är roligt att prova på. Att få vara en del i att visa upp olika kroppstyper som vi faktiskt ser ut.

Li själv önskar en ännu större mångfald av modeller än vad hon redan har. Hon skulle gärna se att någon äldre kvinna visade intresse av att vara modell för Bystigt och hon saknar även en man bland sina modeller. Kanske en ammande mamma, undrar jag?

—Ja, det också! svarar Li.

Om reaktionerna

Sedan butiken startade har Li fått ett minst sagt positivt mottagande. Just att hon valt bort retuschering är något som välkomnas varmt. Egentligen började hela uppmärksamheten när hon publicerade ett blogginlägg där hon visade två varianter på bilder av sig själv: en retuscherad variant och en oretuscherad, klädd i underkläder. Inlägget spreds på sociala medier och hyllades.

”Så här ser jag ut på riktigt, utan retuschering”, skrev Li på sin blogg, och fortsatte: “Med stylat hår, lösnaglar, klackeskor och smink i ansiktet för att jag tycker att det är snyggt, men jag är inte retuscherad.”

Bystigt hittar du på www.bystigt.se. I nuläget finns inga planer på en fysisk butik, men Li drömmer om att kunna ägna hela sin karriär åt denna oretuscherade affär. Och det är vi nog fler som också gör!

Bilder: Sandra Viklund Fotograf i Umeå | sandraviklund.com

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>